Door: Frans van Hilten. Den Haag heeft een moeizame geschiedenis met jazzfestivals. Juist de stad waar het Koninklijk Conservatorium een masterstudie jazz biedt en waar het dus wemelt van talent, moest 3 grote festivals vaarwel zeggen. North Sea Jazz vertrok naar Rotterdam, The Hague Jazz sneuvelde door grootheidswaanzin en financieel gerommel. Een nieuwe poging, Jazzin’TheHague kwam zelfs nooit van de grond.

veel échte jazz naast blues, funk en soul, waar ook landelijk bekende acts de neus niet voor ophalen

Wat floreert wel? Jazz in de Gracht. Dit jaar [artikel oorspronkelijk gepubliceerd in 2016] kwamen 65.000 bezoekers af op het festival met een even simpel als aantrekkelijk concept: ga op een terras zitten of slenter rond, steeds nieuwe bootjes met jazz en aanverwante muziek leggen vlak bij je aan. Succes verzekerd.

Meer locaties

Jazz in de Gracht is oorspronkelijk een initiatief van de plaatselijke horeca, maar sinds twee jaar begint het de vorm aan te nemen van het enige grote jazzfestival in Den Haag. Een festival met veel échte jazz naast blues, funk en soul, waar ook landelijk bekende acts (dit jaar bijvoorbeeld Sabrina Starke) de neus niet voor ophalen.

Vorig jaar breidde het festival voor het eerst uit met een tweede locatie, naast de bekende gracht (Dunne) Bierkade/Groenewegje ook de pas opnieuw opengelegde Veenkade. Dit jaar kwam daar de historische Hooikade bij.

Intimiteit

Ooit ging The Hague Jazz mede ten onder aan de wens een mega-evenement te worden. Het Kyocera-stadion moest de locatie worden voor grote concerten én intieme jazz-sets. Dat werkt niet. Bij Jazz in de Gracht heeft nu elke locatie zijn eigen sfeer en een eigen aanbod aan eten en drinken, maar elke locatie behoudt ook intimiteit. De organisatoren werken nu aan een aantal kleinere satellietfestivals: Jazz in de Haven en Jazz in de Regentes. Hoe je groot kunt worden door klein te blijven. Well done.

Patricia Wisse Quartet op Jazz in de Gracht - foto auteur
Patricia Wisse Quartet op Jazz in de Gracht – foto auteur
  • Tip: voor wie bijna elke dag leuke jazz in Den Haag wil ontdekken is er Jazz070.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.