Door: Frans van Hilten. Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest. De Japanse kunstenares Yayoi Kusama die ronde stippen (polka dots) schilderde op de blote lijven van onder anderen medekunstenaar Jan Schoonhoven. Het gebeurde allemaal in 1967 in galerie Orez aan de Javastraat in Den Haag. Galeries waren er in die tijd nog niet veel, maar voordrachtskunstenaar Albert Vogel had zijn huis opengesteld voor kunst, vooral uit de Zero-beweging. Vandaar ook de naam Orez.

De hippie-sfeer is voelbaar

Yvonne Keuls

Albert Vogel had nog een grote liefde: Louis Couperus. Hij was dan ook betrokken bij de verfilming van De boeken der kleine zielen. Script: Yvonne Keuls. Ook zo’n Haags cultuurcoryfee. Na Alberts dood richtte zijn stiefdochter Caroline de Westenholz in hetzelfde huis het Louis Couperus Museum op. Dat bestaat nu twintig jaar en daarom blikt het museum terug op het eigen verleden.

Couperus en Kusama

In de achterkamer is een deel van galerie Orez nagebouwd, inclusief drie echte beschilderde modepoppen van Kusama, maar ook veel andere originele kunstwerken die hier ooit hingen. Denk aan Jan Schoonhoven, Armando en Henk Peeters. In de voorkamer alles wat te maken heeft met Couperus’ De boeken der kleine zielen en de verfilming.

Tijdsbeeld komt dichtbij

Het is een rare gewaarwording even in een galerie uit de sixties rond te lopen. Raar, maar leuk. De hippie-sfeer is voelbaar en het tijdsbeeld komt misschien wel dichterbij je dan in de grote Zero- en Schoonhoven-tentoonstellingen van vorig jaar in Delft, Schiedam en Amsterdam. Nog te zien tot en met 6 november 2016.

Op 1 september verschijnt het boek 'Hoger die drempel' van Caroline de Westenholz over galerie Orez.
Op 4 november verschijnt het boek ‘Hoger die drempel’ van Caroline de Westenholz over galerie Orez.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.