Door: Frans van Hilten. Vrijdag was ik in museum Naturalis in Leiden, nauwelijks beseffend dat die dag het skelet van Trix de T.Rex daar aan zou komen. Met verbazing en opwinding zag ik verhuizers grote kratten dwars door de museumwinkel rijden met daarop gespoten een symbool van een schedel en de letters T.Rex in Town. Eerder die dag hadden duizenden schoolkinderen Trix op de Leidse Beestenmarkt verwelkomd. Want Trix is een beetje van iedereen. En dat heeft Naturalis goed geregeld.

Toegegeven, een gevaarlijke dinosaurus spreekt makkelijker tot de verbeelding dan een zwaar theaterstuk van Ibsen of een experimenteel ballet. Toch kan ook dat laatste een grote groep supporters vinden – daarover straks meer.

Sympathisanten doen eigenlijk niets anders dan hun kaartje lang van tevoren kopen

Tientje voor T.Rex

Wat Naturalis heeft gedaan, is vanaf het begin geïnteresseerden betrekken bij het project. De kosten moesten gedekt, daarvoor was er de actie Tientje voor T.Rex. Natuurlijk is dat beetje crowdfunding niet genoeg om een complete Tyrannosaurus op te graven, te prepareren, te verhuizen en een tentoonstelling in te richten. Waar het wel goed voor was, is dat talloze donateurs en donateurtjes zich mede-eigenaar zijn gaan voelen van Trix. Een naam die ook democratisch is gekozen. Een samenwerking met Freek Vonk en de dinoplaatjes van supermarkt Albert Heijn deden de rest. Trix is de eerste Nederlandse T.Rex en ze is van ons allemaal.

Alice in WinterWonderland

Maar nu dat ballet. De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) maakt elk jaar in Den Haag een kerstvoorstelling met professionele dansers en amateurs, van jong tot oud. Voor hun nieuwe productie Alice in WinterWonderland zoeken zij nu supporters. Supporters krijgen twee kaartjes voor de voorstelling. Kosten: vrijwel precies de prijs van die twee kaartjes! Sympathisanten doen dus eigenlijk niets anders dan hun kaartje lang van tevoren kopen. Daardoor kan DeDDDD de productiekosten betalen, want de fondsen keren pas na afloop uit.

Ook hier wordt de voorstelling een beetje van iedereen, maar hoe kom je zo snel aan zo veel sympathisanten? Waar Naturalis in een paar jaar tijd een grote fanbase opbouwde, deed DeDDDD dat in vele, vele jaren. Door telkens nieuwe kerstproducties te maken met ieder jaar weer tientallen nieuwe amateurs en beroepsdansers. Door zomercursussen te organiseren voor dansers van elke leeftijd en elk niveau. Door een grote liefde voor dans uit te stralen in tv-programma’s als The Ultimate Dance Battle en Everybody Dance Now. De groep supporters is er, je hoeft alleen nog je actie te starten. Chapeau!

Alice in WinterWonderland (beeld: DeDDDD)
Alice in WinterWonderland (beeld: DeDDDD)

Een reactie op “Trix en Alice zijn een beetje van iedereen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.