Door: Monique van Beek. Op de rand van het centrum van Brussel, net in de wijk Molenbeek, staat het MIMA: the Millenium Iconoclast Museum of Art. Nu is Molenbeek niet direct een wijk die je als toerist snel opzoekt. Maar als je van hedendaagse kunst houdt, is een bezoek aan het hippe MIMA echt een aanrader. En een bezoek aan Brussel is natuurlijk altijd leuk.

Hip en ‘happening’ in oude brouwerij

Het MIMA is nieuw. In april 2016 opende het de deuren in een oude brouwerij gelegen aan een oude kade en het huisvest op twee verdiepingen een vaste collectie moderne kunst waaronder een tomatensculptuur van de Nederlandse kunstenaar Parra. Op de twee overige verdiepingen zijn tijdelijke collecties te vinden. Momenteel is dat de expositie City Lights.

een enorme Aziatische gebedsrol, maar dan met vele gedetailleerde houtsculpturen

City Lights is een aanrader voor iedereen die houdt van street-art. De expositie bestaat uit werken van de Amerikaanse kunstenaars Maya Hayuk, FAILE, MOMO en SWOON. ‘Samen bieden zij een multidimensionaal beeld van de 2.0-cultuur en de kosmopolitische geest van ons museum’, zoals het MIMA het zelf op haar website omschrijft.

City Lights in vogelvlucht

Maya Hayuk heeft een grote ruimte voorzien van de door haar kenmerkende felgekleurde brede stroken. In combinatie met de lichtinval door de in kleur afgeplakte ramen vormt het een kakelbont tafereel (zie uitgelichte foto).

FAILE heeft door het hele museum (inclusief de toiletten) meerdere stencils gespoten. Hoogtepunt is een grote houten constructie die ronddraait. Het doet denken aan een enorme Aziatische gebedsrol, maar dan gemaakt met vele gedetailleerde houtsculpturen. Eerder was deze constructie te bewonderen op Times Square in New York.

De geometrische driedimensionale installatie van MOMO siert een volgende ruimte.

SWOON heeft de gehele kelder van het museum tot haar beschikking gekregen. Tussen de nauwe doorgangetjes en onder de lage plafonds heeft zij alle muren voorzien van uitgesneden gravures en paste-ups. Door de gekozen locatie heeft het werk een duistere uitstraling gekregen.

Ga dat zien!

Ben je enthousiast geworden van deze recensie? Dan is er goed nieuws! De expositie City Lights is verlengd tot en met 31 december 2016. En daarna volgt ongetwijfeld een nieuwe expositie die zeer de moeite waard is.

Kijk voor meer informatie op www.mimamuseum.eu

Werk van SWOON (foto auteur)
Werk van SWOON (foto auteur)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.