Door: Monique van Beek. Je bent zo jong als je je zelf voelt. Dus kun je best als eind-dertiger naar de musical van De Jeugd van Tegenwoordig in het Zuiderstrandtheater. Wel met enige schroom, moet ik erbij zeggen. Ben ik hier toch niet te oud voor? Wat kan ik verwachten? En: gaat dit wel echt leuk worden?

Leuk werd het, maar na afloop bleef ik me vooral afvragen: Watskeburt?! Waar heb ik de afgelopen één uur en drie kwartier naar gekeken?

Handpoppen

Iedereen die hier hoopt te lezen waar de voorstelling nu precies over gaat, moet ik teleurstellen. Watskeburt?! – De musical laat zich niet in een paar regels vatten. Uiteraard staan Vjèze Fur, Willie Wartaal en Faberyayo – en hun vriend en beat creator/producer Bas Bron – centraal. Als handpoppen wel te verstaan.

Als de gordijnen op het toneel zich openen is het even lastig om de handpoppen los te zien van de acteurs die de poppen vasthouden. De hits van De Jeugd van Tegenwoordig worden niet door henzelf gezongen maar door de acteurs. Ook dat is de eerste minuten even wennen. Maar dat ben je als kijker al snel vergeten.

Auschurk en Oom Denneboom

Het drietal rappers gaat in het stuk op zoek naar Bas Bron. Daarbij passeert er van alles de revue: slechterik Auschurk (een leuke rol van opera- en musicalzanger Henk Poort), een orakel genaamd Oom Denneboom, een pinguïn, Hans van Willigenburg (diehard Jeugd-fans weten dat hij niet mag ontbreken), coffeeshop De Gerookte Makreel, een eiersnijder, de broer van Kapitein Iglo op een vlot van vissticks en ga zo maar door. Het verhaal vervalt van de ene absurditeit in de ander. De teksten zijn zoals we van De Jeugd gewend zijn.

Watskeburt?! - De musical; foto © Raymond van Olphen
Watskeburt?! – De musical; foto en foto header © Raymond van Olphen

Maar vond ik er nu uiteindelijk van? Ik vond het grappig, vermakelijk. Het verhaal is over de top, maar had dat op sommige punten nog wel iets meer mogen zijn. Daarom voelt de voorstelling nu net iets te lang.

Geen zestienjarigen

Eigenlijk vind ik het vooral heel erg knap dat De Jeugd zich aan deze musical gewaagd heeft. Want succes hebben met je muziek staat nog niet garant voor uitverkochte zalen in het theater, laat staan met handpoppen in de hoofdrollen. Toegegeven: de zaal was bij lange na niet uitverkocht, maar toch hebben ze een groot aantal – vooral wat oudere – fans met zich mee gekregen het theater in.

Geen zestienjarigen dus, maar wel genoeg mensen van mijn eigen leeftijd en iets daarboven en -onder. Voor iedereen die nog geen kaartje heeft gekocht en nog twijfelt: gewoon doen! Een dergelijke voorstelling zie je niet snel nog een keer. Watskeburt?!- De musical is enig in zijn soort.

  • De Jeugd van Tegenwoordig presenteert Watskeburt?! – De musical. Gezien Zuiderstrandtheater, Den Haag, 8 februari 2017. Kijk voor de tourdata op www.watskeburtdemusical.nl

Trailer

Mis niets van kunstHart en volg ons op Facebook of Twitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.