Door: Frans van Hilten. In de trein grist een jongeman de sigaar uit de hand van een medepassagier en gooit die uit het raam. Commotie. Volgens de jongeman is de sigaar gevaarlijk, want ‘Brahms heeft de wagon vol dynamiet gestopt’.

De jongen heet Hans Rott en Brahms, de beroemde componist, heeft hem op het conservatorium afgeschreven als totaal talentloos. Rott is hard op weg om waanzinnig te worden, maar schrijft in zijn korte leven toch nog enkele mooie stukken.

Jammer dat maar zo weinig jonge mensen de weg naar het concert weten te vinden, terwijl Ciconia de “belevenis-economie” juist goed heeft begrepen

Het is maar één van de anekdotes die dirigent Dick van Gasteren opdist tijdens het concert van “zijn” Ciconia Consort in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ik ben geen voorstander van te veel gepraat tijdens een concert, maar Van Gasteren blijft aardig to the point en geestig.

Strijkorkest

Ciconia Consort is een strijkorkest, bestaand uit jonge musici. Vers van het conservatorium zijn ze, maar vaak al gelauwerd met allerhande prijzen. Vanaf 2017 verwierven zij voor het eerst een bescheiden subsidie van de gemeente Den Haag.

Wie alleen strijkinstrumenten in zijn ensemble heeft, beperkt zich in de muziekkeuze, maar het Ciconia Consort weet binnen die beperking alles uit de kast te halen. Bovendien zijn vandaag een harpiste en een zangeres te gast.

Groepsfoto Ciconia Consort. Foto Kelly Steentjes
Groepsfoto Ciconia Consort. Foto’s Kelly Steentjes

Bekend en onbekend

Het programma Tweede Wiener Konditorei draait om het Wenen van rond 1900. Een interessante tijd met veel vernieuwende kunst (Klimt, Kokoschka), wetenschap (Freud) en natuurlijk muziek. Eigen aan Ciconia is de combinatie van bekend met minder bekend werk. Mahler is één ding, het werk van Hans Rott kent vrijwel niemand.

Webern als romanticus

Kijkend naar de namen op het (uitstekend gedocumenteerde) programmaboekje – onder anderen Berg, Schönberg en Webern – verwachtte ik een moderner, experimenteler palet. Maar ja, ook deze componisten zijn eens jong geweest en begonnen met de invloeden van de late romantiek. Zo horen we tot mijn verbazing een prachtig, hoogromantisch stuk van Webern.

Ciconia Consort speelt het allemaal gloedvol en energiek – de traditionele lange jurk van de dames en rok van de heren gaat prima samen met de jeugd van de orkestleden. Jeugdig kan van het publiek niet gezegd worden; jammer dat maar zo weinig jonge mensen de weg naar het concert weten te vinden.

Muzikale kinderopvang

En dat terwijl Ciconia de “belevenis-economie” zo goed heeft begrepen. Behalve met de mix van bekend en onbekend repertoire verleiden zij het publiek graag met muzikale kinderopvang en met altijd iets extra’s bij het programma: bijzondere filmbeelden, ballet, een wetenschappelijk spreker.

Vandaag zitten we in een soort Weens koffiehuis met tafeltjes verspreid door de ruimte, knabbelend van Apfelstrudel en Sachertorte. Veruit de meeste tafeltjes zijn helaas gereserveerd, zodat het gros van het publiek alsnog in de nauwe kerkbanken zit.

Nikki Treurniet

Muzikale kers op de Sacher is het optreden van de ook al jonge zangeres Nikki Treurniet. Op verschillende momenten voegt zij haar rijke, warme sopraan toe aan de strijkersklank: in een Berceuse van Alphons Diepenbrock, een lied van Alban Berg en, als afsluiter, een stukje echte operette van Franz Léhar. Vilja komt uit Die Lustige Witwe en Treurniet zingt het, speels en uitdagend tussen de tafeltjes doorlopend en zich hier en daar op een tafeltje neervlijend.

Nikki Treurniet. Foto Romy Treebusch
Nikki Treurniet. Foto Romy Treebusch
  • Tweede Wiener Konditorei, gehoord 12 februari, Nieuwe Kerk, Den Haag. Nog te horen 7  maart in Middelburg en 12 maart in Heiloo. Bij deze concerten in maart zingt rising star Lilian Farahani in plaats van Nikki Treurniet.
  • Vanaf 30 maart speelt Ciconia Consort balletmuziek van onder andere Stravinsky en Copland in het programma Sacre du Printemps.
  • www.ciconiaconsort.nl

Mis niets van kunstHart en volg ons op Facebook of Twitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.