Een bijdrage van Eempodium. Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 in Amersfoort geboren. Zijn geboortehuis biedt onderdak aan een museum dat aan leven en werk van de medegrondlegger van De Stijl is gewijd.

Het Mondriaanhuis heeft slechts een kleine collectie vroege schilderijen in bezit en zoekt daarom naar creatieve manieren om de bezoeker toch te boeien. Onlangs werd het na een flinke verbouwing heropend. De Amersfoortse journalist en kunstkenner Kees Quaadgras ging kijken en keerde met gemengde gevoelens huiswaarts.

“De kleuren knallen de toeschouwers om de ogen”

Een beetje spectaculair is het wel, de nieuwe ‘museale beleving’ in het Amersfoortse Mondriaanhuis waar in bezoekers met ‘diverse audiovisuele technieken worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van de kunstenaar’.

En ja, de eerste indruk bij binnenkomst in de verdonkerde ruimte is er een van: wauw! Lichtflitsen in de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met wit, schieten over de vloer, de muren en de toeschouwers. De kleuren knallen de toeschouwers om de ogen, afgewisseld met korte beeld- en geluidsflitsen van het New Yorkse uitgaansleven in de jaren veertig.

Geen artistieke zoektocht

Alleen wel jammer dat het spektakel blijft hangen in de vorm; het ontbreekt nagenoeg aan inhoud en je wordt er dus weinig wijzer van. Van de aangekondigde onderdompeling in Mondriaans artistieke zoektocht is geen sprake.

> Lees (gratis) verder op Eempodium.nl

Eempodium is een onafhankelijk en actueel cultureel webmagazine voor de regio Eemland, gemaakt door betrokken professionals. Foto: Mike Bink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.