Tekst Annemiek de Ruiter, foto Martijn Berlage. Het Rotterdamse Rotown – poppodium, concertorganisator en eetcafé – viert deze maand zijn dertigste verjaardag. Elke dag is er een concert of ander evenement ergens in de stad.

Dinsdag 11 april waren de Noord-Ierse grungerockers van Therapy? aan de beurt om Rotowns verjaardag mee te vieren. En die mannen houden wel van een feestje!

“Met ingehouden buiken, hooggetilde bekers bier en vele ‘pardons’ en ‘sorry’s’ hielden we het gezellig”

Het concert van Therapy? was eind februari razendsnel uitverkocht en op de avond zelf werd nog eens bevestigd dat de band eigenlijk een groter podium verdient. De maximale capaciteit van Rotown, 250 bezoekers, was duidelijk bereikt. Gelukkig trekt Therapy? een beleefd publiek en met ingehouden buiken, hooggetilde bekers bier en vele ‘pardons’ en ‘sorry’s’ hielden we het gezellig.

Diane en Donald Trump

En dan de band zelf. Therapy? gaat al bijna net zo lang mee als Rotown. De heren begonnen in 1990 met veel gitaargeweld, werden daarna wat toegankelijker, toerden vorig jaar zelfs akoestisch en lijken nu bezig met een trip in de tijdmachine.

Alle klassieke Therapy?-nummers kwamen dinsdagavond voorbij. Stories, Die Laughing, Potato Junkie en bloedmooie versies van de hitcovers Diane (Hüsker Dü) en Isolation (Joy Division): het was één groot feest der herkenning. Intro’s van Metallica, meeroepers ‘F*ck Donald Trump’ en ‘F*ck Brexit’, voorstelrondjes en bedankjes maakten het helemaal af. Er werd zelfs voorzichtig wat ‘crowd gesurft’.

Kniesoor

En dat de geluidskwaliteit wel erg samenhing met je plek in de zaal, dat de drummer af en toe een sprintje trok en door de bassist moest worden ingehaald en dat de zanger veel nummers lager moest zingen dan vroeger om met zijn stem het einde van de show te halen? Ach, een kniesoor die daarop let. Het was feest, het was gezellig, en wat zou je zeuren over de band als je als fan ook niet meer zo in vorm bent als in 1990…

Therapy? in Rotown. Foto Martijn Berlage
Therapy? in Rotown. Foto Martijn Berlage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.