Door: Frans van Hilten. Nog een klein maandje en dan is het feest in Den Haag. De avond voor Koningsdag staat het centrum vol poppodia op een festival waarvan niemand tot voor kort de naam kon onthouden. Dat begon ooit anders en dat wordt nu ook weer anders. Want festival The Life I Live gaat vanaf dit jaar door als Kjoe!

We reconstrueren. Eind jaren tachtig, de avond voor Koninginnedag. Elk jaar liep de Haagse binnenstad voller met blues- en rockbandjes in de kroegen en vanaf 1989 was het een officieel festival: KoninginneNach.

Van Nach naar Q65

Met de jaren werd het festival drukker en verplaatste de actie zich naar grote buitenpodia. Dat leverde uiteindelijk veiligheidsproblemen op en in 2011 koos de gemeente voor een ander concept. De oorspronkelijke organisator wilde daar zijn merknaam KoninginneNach niet voor lenen en dus kwam er een nieuwe naam: The Life I Live. Dat is de titel van het bekendste nummer van Q65, een legendarische Haagse sixties-band.

Liv, laiv, laif

Een mooi stukje stadstrots dus, maar als naam voor een festival natuurlijk niks. Wie het nummer niet kende (en het merendeel van de hedendaagse festivalgangers is nu eenmaal niet enorm into Haagse beatklassiekers) kon het maar moeilijk onthouden. Live, is dat “liv” of “laiv”? En dan ook nog een life erbij, hou me vast. Met dat dubbele lidwoord klonk Het The Life I Live Festival ook een beetje als De De Savornin Lohmanlaan.

Gelukkig heeft de organisatie dit probleem ook ingezien. Vanaf dit jaar heet het festival daarom Kjoe! Fans van Q65 noemden hun idolen liefkozend zo. Iedereen kan het onthouden en de letter Q verwijst ook nog een beetje naar onze voormalige queen. Zit die KoninginneNach er stiekem toch nog een beetje in.

  • Kjoe (voorheen The Life I Live) vindt plaats op 26 en 27 april 2017
  • Het nummer van Q65 opent hun album Revolution (1966):

PS. Natuurlijk is de hernoeming van The Life I Live een 1 april-grap. Maar wij van kunstHart vinden het best een goed idee!

Foto boven: Leaf op KoninginneNach 2008 (bron Wikimedia Commons).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.