Lija Groenewoud van Vliet is creative director van In4Art. Deze organisatie ziet duidelijke overeenkomsten tussen kunstenaars en startende ondernemers. Op dit moment presenteert In4Art twee kunstenaars op een tentoonstelling in Amsterdam.

Een doorkijkje van het hier naar de toekomst. Waarmee zijn we omgeven? Wat komt er op ons af? In de tentoonstelling Co-Existence gaan twee kunstenaars de dialoog aan over de vraag hoe technologie en de mens samenleven.

Zij doen dit in het kader van hun residentie bij het platform In4Art, dat hun een beurs heeft gegeven om nieuw werk te realiseren en dat ze ondersteunt in cultureel ondernemerschap. De kunstenaars zijn gedurende de tentoonstelling aanwezig en vertellen vol verve over hun werk.

Koorddansen op mobiele telefoons

Een tekening met een koorddanser, die balanceert op mobiele telefoons, een sociale media-tempel vol met rekwisieten uit onze samenleving en een ‘to do’-lijst die Medusa doet verstillen. Dit is slechts een greep van de werken die de Mexicaans-Franse beeldend kunstenaar Beatriz Chamussy heeft gemaakt. Haar verhaal en missie staat beschreven op een informatiebord bij de ingang. Enthousiast laat ze zien welke verschillende technieken ze toepast en hoe ze haar onderzoek doet. Haar werk kenmerkt zich door veel detail. Door middel van een puzzeltocht daagt ze de bezoeker uit om op zoek te gaan naar de kleinste details en symbolen.

Beatriz Chamussy 2017 - Vertical Garden
Beatriz Chamussy 2017 – Vertical Garden

Eigen machine voor 3d-schilderijen

In dezelfde ruimte staan ook kleurrijke, glinsterende objecten. Nee, die zijn niet van Beatriz. Ook zij is een co-existentie aangegaan met kunstenaar Tiwánee van der Horst. Beide verblijven ze in de In4Art residentie en ze inspireren elkaar om nieuw werk te maken. In de patio heeft Tiwánee haar tijdelijke atelier. Met het zonlicht erop lijkt het wel of ze glas maakt. Onbreekbaar glas. Het zijn plastic korrels, die eenmaal versmolten de verf vormen voor haar 3d-schilderijen. Tiwánee van der Horst bouwde haar eigen machine om intuïtief, analoog te kunnen printen. Zie foto bovenaan dit artikel.

Storytelling

De tentoonstelling is onderdeel van de stARTup Exhibition serie van In4Art, waarbij jong talent de kans krijgt om zich te presenteren. Waarom stARTup? ‘Jonge kunstenaars tonen veel overeenkomsten met start-ups. Ze moeten zich bewijzen, interesse opwekken en zich presenteren’, vindt oprichter Rodolfo.

De In4Art StARTup Exhibition biedt Beatriz Chamussy en Tiwánee van der Horst de kans om nieuwe werken tentoon te stellen tijdens een launch show. Tegelijkertijd moet het verhaal duidelijk zijn. Storytelling is belangrijk. De bezoeker kan op verschillende manieren geïnformeerd worden:

  • informatieborden,
  • uitleg per werk en
  • overzichten van de totstandkoming,

en kan zelf ook actief deelnemen. Rodolfo: ‘Het tonen van het voorbereidende onderzoek is belangrijk, daarmee laten we zien dat de werken tot een groter verhaal van de kunstenaar behoren.’

Agenda

De werken van Beatriz Chamussy en Tiwánee van der Horst voor de tentoonstlling Co-Existence zijn nog te zien tot 10 juni tijdens de In4Art stARTup Exhibition, Nieuwe Keizersgracht 54, Amsterdam.

Meer zien?

Tiwánee en Rodolfo waren ook te zien bij de NOS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.