Door: Sander Beusen. Love and Marriage. Frank Sinatra wist lang geleden al dat dat niet altijd makkelijk is. Ook niet voor George en Martha. Vele jaren getrouwd, van middelbare leeftijd en met vele lang vervlogen illusies. Na een feestje aan de universiteit komen ze thuis en begint één lange verbale vechtpartij met het jonge koppel Nick en Honey als getuigen én lijdend voorwerp.

“Martha is boos, geil en triest en dat soms zelfs tegelijk”

Het verhaal van Who’s afraid of Virginia Woolf? is 55 jaar oud en al tig keer opgevoerd in Nederland. Maar toch kan elke nieuwe opvoering je weer helemaal meeslepen. En met Carine Crutzen staat er deze keer een fantastische Martha op het podium. Van het eerste moment speelt ze Martha met zoveel vuur, passie en ongegeneerde bruutheid. Martha is boos, geil en triest en dat soms zelfs tegelijk. Warre Borgmans (George) krijgt wat te verduren.

Nominatie Louis d’Or

Maar hij staat meer dan zijn mannetje. Het levert Borgmans zelfs een nominatie op als beste mannelijke hoofdrol bij de theaterprijs Louis d’Or. Ook Yara Alink en Dragan Bakema verdienen een speciale vermelding. Bakema brengt de transformatie van Nick uitstekend, de onschuldige nieuweling die helemaal ook zo perfect niet blijkt te zijn.

De beledigingen, verwijten en frustraties vliegen over en weer. Net als glazen, kleding en de bank. Toch is deze Who’s afraid? anders dan vorige opvoeringen. Regisseur Johan Doesburg brengt snelheid in het spel en véél humor. Bij momenten lag de zaal echt in een deuk. Of hoe andermans huwelijksmiserie ook gewoon leuk kan zijn.

“Regisseur Johan Doesburg brengt snelheid in het spel en véél humor”

Al denk ik dat de voorstelling veel koppels vooral een spiegel voorhoudt, waar ze liever niet in kijken. Na dik twee uur toptheater blijf iedereen uitgeput en leeg achter. De personages, het publiek én de acteurs. Veelzeggend is dat de heftige emoties nog te lezen staan in de ogen van Carine Crutzen bij het groeten. Who’s afraid of Virginia Woolf? blijft aan je plakken, en dat al 55 jaar lang.

Anne Frank

De tournee van Who’s afraid of Virginia Woolf? van Hummelinck Stuurman is inmiddels afgelopen. Maar niet getreurd: in het nieuwe theaterseizoen maakt Johan Doesburg er een nieuwe regie, van Anne Franks Het Achterhuis.

Afbeelding: Het toneel na afloop (foto auteur)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.