Tekst en foto’s: Emiel Maigoda. Hoewel ik geen kunstkenner ben, ben ik wel bekend met de schilder Carel Willink. Meest bekend ben ik met Kasteel Ruurlo. Al sinds de vijftiende eeuw is het kasteel het domein van de familie Van Heeckeren. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw neemt de gemeente Ruurlo het kasteel over. In 1981 is het een paar weken het decor voor tv-serie De Zevensprong (naar het boek van Tonke Dragt). En na een uitvoerige renovatie is het vanaf 1984 het gemeentehuis van Ruurlo.
“Een schitterend decor en een kunstwerk op zich waarin het werk van Carel Willink goed tot z’n recht komt”
Vanaf januari 2005 is Kasteel Ruurlo echter ‘werkloos’. Na een gemeentelijke herindeling valt Ruurlo onder de gemeente Berkelland en verliest het kasteel z’n functie van gemeentehuis, hoewel de trouwzaal gewoon in gebruik blijft. De leegstand duurt tot 2012, wanneer Hans Melchers het kasteel koopt met de doelstelling het als tweede vestiging voor Museum MORE te gebruiken. En na de recente renovatie zijn er zo’n vijftig werken van schilder Carel Willink (1900-1983) te bewonderen.

Zevensprong
Op 23 juni 2017 opende mr. Pieter van Vollenhoven het museum officieel. Op 27 juni is het museum open gegaan voor het publiek. Voor mij is het bezoek een weerzien na twaalf jaar. In 2005 heb ik onder toeziend oog van een gemeentebode in het kasteel foto’s gemaakt van de diverse opnamelocaties van tv-serie De Zevensprong. Deze foto’s heb ik naderhand gebruikt op m’n website over De Zevensprong.
Bouwstra, van Heeswijk en Kolk
Reeds bij het benaderen van het kasteel zag ik meteen: hier is flink werk verzet. Voor de renovatie heeft Hans Melchers de architecten Cor Bouwstra en Hans van Heeswijk en couturier Ronald Kolk ingeschakeld, om de bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur.

Grootste verandering aan de buitenzijde is de nieuwe glazen brug aan de achterzijde, die tevens de publieke ingang is van het museum. Een andere grote verandering is de glazen entree aan de achterzijde die aansluit op de glazen brug. De entree is overigens wel zo gebouwd dat deze zonder meer verwijderd kan worden zonder de bestaande bebouwing aan te tasten. Verder is de kasteeltuin opnieuw vormgegeven en zijn ook de diverse bruggen rondom het kasteel vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke stijl.

Eenmaal binnen zie ik wederom dat er veel werk is verzet. De wanden zijn voorzien van groen zijde met moiré, wat een goede achtergrond is voor de schilderijen van Carel Willink. De plafonds zijn mooi gerestaureerd en er zijn overal nieuwe houten vloeren gerealiseerd, waarbij de ornamenten van de plafonds terugkomen in de vloeren. Een hele verbetering ten opzichte van het blauwe en het rode vloerkleed die sinds 1984 afwisselend de vloeren hebben bekleed. Tezamen een schitterend decor om als museum dienst te kunnen doen. Een kunstwerk op zich waarin het werk van Carel Willink goed tot z’n recht komt.

Mathilde en Fong Leng
Naast de werken van Carel Willink zelf zijn er ook foto’s te vinden van fotograaf Paul Huf (1924-2002) met daarop afgebeeld echtgenote en muze Mathilde Willink, soms samen met Carel, soms met Fong Leng. Verder zijn er vijf modecreaties van Fong Leng te zien, die Mathilde heeft gedragen. Mathilde was naast klant ook een goede vriendin van Fong Leng. De mantel die Mathilde draagt op het Portret van Mathilde uit 1975 is als replica te zien, die op speciaal verzoek in goudkleurige uitvoering door Fong Leng is gemaakt. De zilverkleurige originele mantel is in het bezit van het Amsterdam Museum.

Trouwzaal
Tot slot nog goed nieuws over de trouwzaal, die tijdens de verbouwing niet beschikbaar was voor huwelijksvoltrekkingen. De trouwzaal is in een klassieke stijl opnieuw vormgegeven. De stijl wijkt weliswaar af van het museale deel van het kasteel, maar het is een pareltje om te zien. Vanaf september 2017 is de trouwzaal weer in gebruik. Te regelen via de website van de gemeente Berkelland.
Museum MORE | Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
www.museummore-kasteelruurlo.nl
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00

ik maak de zevensprong na mag ik dan ook het kasteel gebruiken?
LikeLike
Dat weet ik niet. Dat zou je bij het museum zelf moeten navragen. Benieuwd wat je precies gaat doen trouwens!
LikeLike