Door: Nicole Roukema. In de zomer van 2006 heb ik voor het eerst de musical The Lion King bezocht in het Circustheater in Scheveningen. Destijds was het een compleet dagje uit, omdat ik nog in het verre Friesland woonde. Dit betekende een busreis naar Scheveningen, met verschillende tussenstops om andere bezoekers op te pikken en diep in de nacht weer thuiskomen. Dat was het allemaal waard, want ik beleefde de musical van mijn leven!

“De musical swingt aan alle kanten”

En nu, elf jaar later, woonachtig in Rotterdam en met inmiddels meer musicalervaring, ga ik nogmaals de The Lion King-ervaring aan op zondag 4 juni 2017. Het is een drukbezochte matineevoorstelling, maar ik kan me niet voorstellen dat deze musical ooit een halfvolle zaal zal hebben. Hij is immers niet voor niks benoemd tot de koning der musicals!

Videoband

Al vanaf de eerste noot die wordt ingezet, heb ik het kippenvel op mijn armen staan en dit trekt pas weer weg op het moment dat ik weer thuis ben. De muziek en het verhaal brengen de herinneringen boven: als klein kind heb ik de videoband van De Leeuwenkoning grijs gedraaid en als tiener raakte ik niet uitgepraat over de musical van 2006.

The Lion King - Mufasa Challenge - foto Deen van Meer
The Lion King – Mufasa Challenge – alle foto’s Deen van Meer

De musical swingt aan alle kanten en geeft je een kijkje in de Afrikaanse cultuur qua muziek, zang, dans en klederdracht. De zangers zingen prachtig en erg professioneel: ook als zij dansen en bewegen blijft hun stem steady en zeer goed verstaanbaar.

De jongen die vandaag de kinderversie van Simba speelt is echter niet altijd zuiver in zijn solo’s. Het lijkt alsof hij zichzelf niet altijd goed hoort zingen, want het is niet dat hij vals zingt, maar soms net naast de toonhoogte waarop hij zou moeten zingen. Het zij hem vergeven, in deze verder zeer spectaculaire productie.

Draaiende rots

Concluderend moet ik de meeste lof toch geven aan de aankleding van de musical. De kostuums zijn een lust voor het oog. De manier waarop de mensen tot dieren en planten zijn aangekleed is werkelijk een kunst op zich. Tevens is het decor prachtig. De verschillende decorstukken zijn met zeer veel aandacht voor detail gemaakt, en ook zodanig dat snel van decor kan worden gewisseld. Het meest spectaculaire decorstuk is dan ook wel de Koningsrots die ronddraait.

Nog steeds weggeblazen

Al met al ben ik na 11 jaar nog steeds weggeblazen door deze musical en kan ik, met inmiddels een bredere musicalervaring, toch echt met daadkracht zeggen: dit is werkelijk de koning der musicals!

The Lion King - Circle of Life - foto Deen van Meer
The Lion King – Circle of Life. Foto boven: Rafiki Tree. Alle foto’s Deen van Meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.