Kunsttv, door Mireille Nitiredjo. Frans Hals, Rembrandt, Rubens… allemaal bekende namen uit mijn jeugd. Nee, niet omdat ik al vroeg geïnteresseerd was in deze Hollandse meesters, maar meer omdat dit beroemde straatnamen zijn in een bepaalde wijk in Paramaribo Noord.

Als tiener sta je niet stil bij de personen naar wie deze straten vernoemd zijn. De interesse en appreciatie kwamen pas toen ik geboeid raakte door schilderijen van voornamelijk Van Gogh, Rembrandt en Jeroen Bosch. Deze meesters brengen me meteen naar een van de interessantste televisieprogramma’s met betrekking tot kunst.

Meester en geportretteerde liggen in dezelfde kerk binnen handbereik, maar Krabbé zal nooit antwoord kunnen krijgen op zijn vragen

Een goed gekozen naam overigens: Het geheim van de meester. Want er schuilen heel wat geheimen achter deze doeken.  AVROTROS doet er volgens mij dus goed aan een serie aan deze meesters te wijden.

Het format is simpel. Met een ploeg van een kunstschilder, een restaurator, een materiaaldeskundige en een timmerman mag teamleider Jasper Krabbé een schilderij van één van de Hollandse meesters reconstrueren. En wat voor meesters! Onder andere Van Gogh, Breitner, Rembrandt en Rubens worden onder de loep genomen.

Een echte Hals?

In de tweede aflevering wordt na bestudering van het doek en de literatuur voortdurend getwijfeld of Charlotte Caspers wel een echte Hals reconstrueert. Het team doet onderzoek naar onder andere de vegen op het doek, de details van het schilderij, de leeftijd van het houten paneel waarop geschilderd is. Ze duiken in de archieven en vragen de meningen van experts.

Wat de zoektocht bemoeilijkt is de wetenschap dat het in deze aflevering een schilderij betreft uit de vroege periode van de schilder.  Er is niet echt vergelijkingsmateriaal dus. Verwarring alom. Krabbé komt ook nog te weten dat zowel de meester als de geportretteerde, Zaffius, in dezelfde kerk begraven liggen. De heren liggen dus eigenlijk binnen handbereik, maar Krabbé zal nooit antwoord kunnen krijgen op de vragen.

Jacob Hendriksz Zaffius, katholieke geestelijke, is toch echt door Hals geschilderd? Of toch niet?

Minderbedeelden

Wat typeert een echte Hals? Hij schilderde mensen al pratend en durfde ze zelfs lachend af te beelden op formele portretten. Ook portretteerde Hals de ‘minderbedeelden’. Hij schilderde, zoals ze zeggen, uit de losse toets. Hals werd hierdoor een van de belangrijkste portrettisten van de zeventiende eeuw. Uniek in die tijd dus!

En nog steeds is Hals onderwerp van gesprek…. Er wordt namelijk nog steeds gediscussieerd over zijn werken. Over een vijftigtal werken heerst enorme onenigheid tussen twee professoren. Volgens het Frans Hals Museum is er in ieder geval geen twijfel mogelijk. Het werk dat bij hen gehuisvest wordt is een echte Hals. Uiteindelijk geeft de stem van de Duitse professor Claus Grimm de doorslag. Maar die uitslag verklappen we hier niet.

Nieuwsgierig

De zoektocht naar de antwoorden van het team van Krabbé brengt me naar de rest van de te reconstrueren schilderijen van dit seizoen. Het nieuwsgierigst ben ik naar, nou ja, allemaal eigenlijk… De komende dinsdagavonden staan voor mij dus in het teken van de geheimen van de Meesters.

Inmiddels zijn aflevering 1 en 2 reeds uitgezonden. De overige afleveringen zijn te zien op dinsdag om 21:20 uur op NPO2. Je kunt alle afleveringen ook terugkijken op de website.

Update: college

Tot en met 30 november 2017 toert Het Geheim van de Meester College langs Nederlandse theaters!

(foto: AVROTROS)

> Zelf ook iets moois gezien of gehoord? Deel het hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.