Door: Frans van Hilten. De Kinderboekenweek gaat vandaag van start! Van de week las ik dat de Haagse kinderboekenmarkt voor het eerst sinds 40 jaar niet doorgaat. De organisator, één persoon, houdt ermee op en er was zo snel geen vervanger gevonden. Hopen dat de traditie snel weer opgepakt wordt, want die ontmoetingen met schrijvers waren toch altijd wel iets bijzonders.

Biegel en Beckman

Toen ik kind was (opa vertelt), heb ik op die markt (toen nog op het Centraal Station) onder vele anderen Paul Biegel ontmoet, Thea Beckman, Jean Dulieu en Annie M.G. Schmidt. En nu ben ik helemaal niet zo thuis in de hedendaagse kinderboekenschrijvershelden, maar ook voor kinderen van nu is het ontzettend leuk en inspirerend de man/vrouw achter het geliefde boek eens te zien.

> bekijk een korte video van de kinderboekenmarkt 1983 op haagsefilmbank.nl

Toch even het Kinderboekenmuseum gebeld. Deden die niet iets in plaats van de markt? Het blijkt anders te zitten. Het Kinderboekenmuseum organiseert elk jaar de Kinderboekenparade. Maar dat gebeurt in de zomer, rond de bekendmaking van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, en heeft meer een festivalbeleving met als doel het ontdekken van verhalen.

Met of zonder markt, er zal genoeg te beleven zijn ook deze Kinderboekenweek. Veel leesplezier allemaal!

Jouw favoriete kinderboek

Wat is jouw favoriete kinderboek aller tijden? Tag het op Twitter met #mijnfavokb of reageer hieronder! Je mag ook smokkelen en twee of drie boeken noemen 🙂

Een reactie op “Kinderboekenweek! Tag jouw favoriete kinderboek met #mijnfavokb

  1. Paul Biegels Het Sleutelkruid.
    De eerste keer -ik was een zeer jong baasje toen ik ’t las- dat ik een raamvertelling tegenkwam die ik begreep (natuurlijk kende ik 1001 Nachten, maar de verbindende vertelling in de versie die mijn ouders hadden lag teveel in de achtergrond om indruk te maken).

    De overkoepelende visie, de open elementen (die je altijd in een epiek tegenkomt) en de magie van verschillende verhaallijnen die bij elkaar kwamen raakte mij zodanig dat deze vertelstijl tot de dag van vandaag -bijna veertig jaar later- nog steeds mijn favoriete is.

    Het is ook het enige jeugdboek dat ik -verstokt gebruiker van de bibliotheek als ik was- ooit voor mezelf heb teruggekocht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.