Door: Marlies Nukaj-Lamfers. ‘Gaan we volgend jaar weer, mam!?’ De eerste editie van Museumnacht Kids was, ook bij mama, zo goed bevallen dat alleen een bevestigend antwoord acceptabel was. ‘Maar we willen nu wél naar de Gevangenpoort!’

In 2017 hoopten wij onze ‘nachtelijke’ kindermuseumtocht af te sluiten met een bezoekje aan dit museum met een hoge ‘wow’-factor in de donkere avonduren. Daar dachten meer bezoekers net zo over, want helaas… alle rondleidingen waren volgeboekt.

Een spannend verhaal in het donker

Om extra spanning bij onze gevoelige achtjarige te voorkomen, besloten we dit jaar met deze activiteit te starten bij daglicht. Dat bleek op meerdere punten een goede zet:

  • We waren ruim op tijd, dus stonden vooraan in de lange rij om kaartjes te bemachtigen voor een rondleiding.
  • Het verhaal van de gids zorgde voor herkenning bij twee locaties die we daarna zouden bezoeken: het Mauritshuis en de Tweede Kamer.

Beestenboel

Het thema van de Museumnacht Kids was dit jaar ‘Beestenboel’. De Gevangenpoort gaf hier een creatieve draai aan. Want wat doe je als je opgesloten bent in de Gevangenpoort en bijna geen eten krijgt? Juist, dan eet je wat er op de vloer of tussen de kieren van de gevangenismuur loopt.

Proeverij

Bij de insectenproeverij van Bugalicious hoorden wij hoe voedzaam dit was en kregen wij de luxe versie voorgeschoteld. Op het menu stonden:  krekelchips, chocosprinkhanen en meelwormenchips. Als deze mama  thuis een onbekend gerecht voorschotelt, wordt dit vaak met gruwelgezichten ontvangen en het liefst puur ter informatie aangenomen. Mijn verbazing was dan ook groot toen heuse insecten in beide kindermondjes verdwenen. Bij de jongste gevolgd door de vraag of ze er nog een mocht. Een bezienswaardigheid an sich.

  

Rondleiding

Voor de rondleiding verzamelden we in de ruimte waar een guillotine opgesteld stond. ‘De meest afschuwelijke manier van doodgaan’, dachten wij op dat moment nog. Daar bracht gids Bob al snel verandering in. Hij begon met zijn verhaal over hoe mensen eeuwenlang als straf werden vernederd, gepijnigd en gedood. Die guillotine bleek achteraf gezien voor enkele van hen zo slecht nog niet.

Het was niet netjes een vrouw op te hangen omdat men dan onder haar rok kon kijken

In een gevangeniscel

Onze oudste dochter mocht dienstmeisje zijn. Bob overhandigde haar een grote sleutelbos, waarmee zij de deuren binnen de Gevangenpoort kon openen. We startten bij de indrukwekkende cellencomplexen. Daar konden wij zelf ervaren hoe het in de Middeleeuwen was om met velen in een kleine, donkere, tochtige cel opgesloten te zitten.

Luxe opgesloten zitten

Als je uit een rijke familie kwam, hoefde je je laatste dagen niet door te brengen onder deze erbarmelijke omstandigheden. Voor een bedrag van (omgerekend) € 25.000 euro per twee weken kreeg je je eigen kamer met de luxe van een bed en glas voor de ramen.

Chique onthoofd

In de martelkamer liepen we langs divers marteltuig waar Bob beeldend, maar met nuchtere humor vertelde over lijfstraffen en de verschillende vormen van de doodstraf. Zo werden bijvoorbeeld de rijken met een zwaard ‘chique’ onthoofd. Deze opmerking is lang bij mijn jongste blijven hangen. Over hangen gesproken, wist je dat het niet netjes was om een vrouw op te hangen? Omdat men dan onder haar rok kon kijken en er geen ondergoed werd gedragen. Voor vrouwen week men uit naar het keurige alternatief van wurging aan een paal.

Spreekwoorden

Stond jij ooit voor paal? Of ben jij wel eens voor het blok gezet? Je kunt in ieder geval maar beter niet voor galg en rad opgroeien. Dat bleek wel uit de leerzame rondleiding die bol stond van uitdrukkingen en spreekwoorden, die voortkomen uit de geschiedenis van misdaad en straf.

Geen straf

Een rondleiding bij de Gevangenpoort is zeker geen straf! Vooral niet met een gids als Bob. Ook een bezoek brengen? De adviesleeftijd is 8+. Het historische pand is helaas niet geschikt voor rolstoelen. Lees meer op www.gevangenpoort.nl.

Museumnacht Kids

Tijdens de Museumnacht Kids openen ruim 20 musea en culturele instellingen in Den Haag en Voorburg hun deuren met een speciaal programma vol activiteiten voor kinderen. Kijk voor informatie op www.museumnachtkids.nl. In 2018 waren de kaartjes uitverkocht!

  • Ook iets moois gezien? Deel het met kunstHart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.