Door: Frans van Hilten. Je kunt Den Haag dit jaar niet in zonder de leuze ‘Feest aan Zee’ aan te treffen. Iedereen wil aanhaken bij de herdenking van 200 jaar Scheveningen badplaats. Het Gemeentemuseum blijft niet achter en pakt uit met liefst drie tentoonstellingen rond het thema zee en strand, met vooral werk uit eigen collectie. Overkill en herhaling van zetten? Nee, toch niet.

De eerste expo, Aan Zee, belicht het werk van de kunstenaars Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig. Allen schilderden zij aan het begin van deze eeuw in Zeeland, vooral in Domburg en Zoutelande. Ze werden er aangetrokken door het bijzondere licht, zoals Wim Pijbes al eens in een tv-documentaire ontrafelde. Het is leuk te zien hoe zij elkaar beïnvloedden, maar ook hoe verschillend hun werk bleef.

Zeeuwse boer volgens Toorop en Mondriaan
Zeeuwse boer volgens Toorop en Mondriaan

Bijzonder is een groot duingezicht van Mondriaan, dat uit eigen collectie komt maar toch al sinds de jaren zeventig niet meer in Nederland te zien is geweest. Het doek werd toen in langdurige bruikleen gegeven aan het Guggenheim Museum in New York, in ruil voor langdurige bruiklenen van twee Kandinsky’s.

Duin volgens Mondriaan (uit het Guggenheim) en Vanfleteren
Duin volgens Mondriaan (uit het Guggenheim) en Vanfleteren
Mondriaan abstraheerde de kerktoren van Domburg steeds verder
Mondriaan abstraheerde de kerktoren van Domburg steeds verder

In een kleine zaal, The Vincent Award Room, is een serie opdrachtfoto’s te zien die de Vlaming Stephan Vanfleteren voor het museum maakte. Vanfleteren liet zich daarbij inspireren op de werken in Aan zee en dat levert verrassende resultaten op.

Bomen volgens Van Heemskerck en Vanfleteren
Bomen volgens Van Heemskerck en Vanfleteren

Op de eerste verdieping is De Haagse School op Scheveningen te zien. Vooral bij deze tentoonstelling bekroop mij de vrees al het aanwezige al oneindig vaak gezien te hebben, maar er is veel meer te zien dan de eeuwige sombere bomschuiten – al hebben ook die hun eigen zaal. Mooi hoe het verschil tussen de twee kanten van Scheveningen – mondaine badplaats en zwoegend vissersdorp – belicht wordt met schilderijen en kostuums. Diverse doeken zijn speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Scheveningen: mondaine badplaats en zwoegend vissersdorp
Scheveningen: mondaine badplaats en zwoegend vissersdorp

Het loont dus echt de moeite de tentoonstellingen in samenhang met elkaar te zien. Dat geeft het meest veelzijdige beeld en leidt tot treffende vergelijkingen. Dus is het even geen strandweer, zoek dan deze zomer het bijzondere licht van de kust op in het Gemeentemuseum Den Haag.

Scheveningse meisjes volgens (met de klok mee) Jozef Israëls, Jacoba van Heemskerck, Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Toorop
Scheveningse meisjes volgens (met de klok mee) Jozef Israëls, Jacoba van Heemskerck, Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Toorop

 

Boven: Zoutelande volgens Ferdinand Hart Nibbrig. Foto’s auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.