Tekst: Frans van Hilten. Foto: Maurice Haak. Op een prikbord met culturele parafernalia prijkt bij mij nog altijd een flyer van een festival in 2013 rond de 75e verjaardag van Reinbert de Leeuw, pianist, componist en dirigent.

Hij kan je indringend aankijken van onder zijn wenkbrauwen, die Reinbert. Vandaag, 14 februari 2020, is hij overleden. Bij het grote publiek was hij onder meer bekend door zijn langzame uitvoeringen van het werk van Erik Satie. Maar Reinbert de Leeuw was veel meer. Dat blijkt onder andere uit de veelomvattende biografie door Thea Derks en dat ga ik hier niet allemaal navertellen.

Zelf heb ik De Leeuw tweemaal gezien. De eerste keer toen hij het Residentie Orkest dirigeerde met werken van onder andere Louis Andriessen en Pierre Boulez.

De tweede keer was tijdens het genoemde Reinbert Festival, waar hij met ensemble Asko¦Schönberg en actrice Katja Herbers een schitterende uitvoering gaf van zijn eigen liederencyclus ‘Im wunderschönen Monat Mai’, gebaseerd op liederen van Schubert en Schumann. Maurice Haak maakte hiervan deze schitterende foto. De Leeuw dirigeerde van achter de vleugel, en ik zal nooit vergeten hoe hij met een enkele wenkbrauwbeweging het ensemble aanwijzingen wist te geven.

De wereld verliest een begenadigd musicus en vooral ook onvermoeibaar ambassadeur van de moderne klassieke muziek.

Reinbert de Leeuw, Amsterdam, 8 september 1938 – 14 februari 2020.