Museum Voorlinden in Wassenaar viert het vijfjarig bestaan met een spectaculaire tentoonstelling: Picasso-Giacometti. De twee grootmeesters van de moderne kunst blijken goede vrienden geweest te zijn – en Voorlinden wist de hand te leggen op de echte topstukken.

Door Frans van Hilten. Museum Voorlinden staat vooral bekend om tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars, maar ook moderne kunst is een van de aandachtsgebieden. De moderne meesters zijn alleen, om begrijpelijke financiële redenen, iets minder vaak onderwerp van een tentoonstelling. Maar ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum pakt het museum uit met werken van Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966).

Karakterverschillen

Hoewel de twee kunstenaars twintig jaar in leeftijd scheelden en zeer verschillend van karakter waren, zijn ze goed bevriend geweest. De extraverte, flamboyante Picasso en de meer introverte, met levensvragen worstelende Giacometti waardeerden elkaar niet alleen als vriend, maar ook als kunstenaar en lieten zich vaak door dezelfde thema’s en kunststromingen inspireren.

Zelfportretten van Giacometti en Picasso op de tentoonstelling (foto Museum Voorlinden)
Zelfportretten van Giacometti en Picasso op de tentoonstelling (foto Museum Voorlinden)

De curatoren van het Musée national Picasso-Paris en de Fondation Giacometti deden als eersten onderzoek naar deze vriendschap. Het zijn dan ook deze twee musea die de voornaamste bruikleengever zijn van de tentoonstelling, eerder te zien geweest in Parijs en Qatar.

De achtereenvolgende zalen laten onder andere zien hoe Picasso en Giacometti omgingen met impressionisme, kubisme en surrealisme, met de liefde en de dood als onderwerpen en met de wisselwerking tussen sculptuur en teken-/schilderkunst; met een sculptuur kun je tekenen in de ruimte en een schilderij kun je opbouwen als een beeldhouwwerk.

Alberto Giacometti, Le Nez, 1947. Fondation Giacometti © Succession Alberto Giacometti
Alberto Giacometti, Le Nez, 1947. Fondation Giacometti © Succession Alberto Giacometti

Dora Maar en Homme qui marche

Niet alleen de vertelling die zo ontstaat is indrukwekkend en zelfs niet alleen de hoeveelheid werken waarmee die geïllustreerd wordt, maar vooral ook de grote hoeveelheid iconische topstukken die Voorlinden naar Nederland heeft weten te halen. Van Picasso’s beroemde portret van zijn geliefde Dora Maar en zijn zelfportret uit de blauwe periode tot Homme qui marche II en Le Nez van Giacometti – ze zijn er.

Een fantastische, vreugdevolle wintertentoonstelling waar iedereen naartoe moet.

  • Picasso-Giacometti, Museum Voorlinden, van 16 oktober 2021 tot 13 februari 2022.
  • Hoewel het niet meer verplicht is werkt Voorlinden voor deze tentoonstelling met tijdsloten, om een rustig bezoek te garanderen.
  • Ook iets moois gezien? Deel het met kunstHart!
  • Foto boven: Zaalfoto Picasso-Giacometti (foto Museum Voorlinden)
Pablo Picasso, Portrait de Dora Maar, 1937. Musée national Picasso-Paris © Succession Picasso 2021. Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) © Mathieu Rabeau
Pablo Picasso, Portrait de Dora Maar, 1937. Musée national Picasso-Paris © Succession Picasso 2021.
Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) © Mathieu Rabeau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.