Door: Annemiek de Ruiter. Met een man die ‘Nescio’ graag voluit meebrult, een dochter die jarenlang circuslessen heeft gevolgd en een buurvrouw die bij het Scapino Ballet danst, mochten mijn gezin en ik TING niet missen. In deze voorstelling ter gelegenheid van zijn 70-jarig bestaan werkt het Scapino samen met popgroep De NITS en met studenten van de circusopleiding van Codarts. Voor de show is een plek gevonden met een heel eigen, rauwe sfeer: de FerroDome, een voormalige gashouder in de Rotterdamse haven. Tel dit bij elkaar op en het resultaat is een betoverend avondje uit.

Probeer vooral niet om het te snappen, maar laat je meeslepen van de ene verbazing naar de andere

TING neemt de bezoekers vanaf de eerste klanken mee in een sprookjesachtige sfeer. En zoals iedereen weet zijn sprookjes ook wel eens akelig. Zo is een hoofdrol weggelegd voor een clown die soms erg beangstigend overkomt. Maar op andere momenten krijg je zelfs medelijden met hem. Erg knap om dat effect zonder geluid en met minimale bewegingen te bereiken.

Hits van De NITS

De muziek is in TING leidend, letterlijk en figuurlijk. De NITS zitten hoog op een eigen podium, als in de stuurhut van een schip. De dansers beelden delen van de teksten letterlijk uit, of sluiten in hun bewegingen aan bij ritme en tempo van de band. Ook de acrobatische onderdelen zijn één met de klanken van de muziek. Natuurlijk hoor je de hits van De NITS, maar er komt veel meer moois voorbij.

Twin Peaks met een snuf Cirque du Soleil

TING heeft niet echt een verhaal; het is meer een verzameling sferen. Probeer dan ook vooral niet om het te snappen, maar laat je meeslepen van de ene verbazing naar de andere. De kijkers worden voortdurend verrast. Door dansers, muzikanten en circusartiesten, maar ook door het draaiende podium dat steeds weer op een andere manier benut wordt. Decor en rekwisieten zijn simpel maar heel doeltreffend, en er wordt niets gebruikt dat niet bijdraagt aan de bijzondere sfeer. Het is Twin Peaks met een flinke snuf Cirque du Soleil. Het is Droomvlucht meets Stephen King. Het is TING.

TING is nog te zien tot en met 9 oktober, kijk voor meer informatie op www.scapinoballet.nl

Foto: Stef Nagel, ontwerp René Kapel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.