Door: Frans van Hilten. Wie van beeldhouwkunst houdt, moet (nee, moet écht!) nu naar Den Haag. Op een steenworp afstand van elkaar zijn daar twee tentoonstellingen van wereldklasse te zien. Het Gemeentemuseum toont hoogtepunten uit de twintigste-eeuwse sculptuur. Normaal gesproken core business van museum Beelden aan Zee in Scheveningen, maar die pakken nu juist uit met keramiek en beelden van Picasso.

Museumzaal met onder anderen Marini, Rodin en Maillol in het Gemeentemuseum
Museumzaal met onder anderen Marini, Rodin en Maillol in het Gemeentemuseum

Vrouwen, stieren en vogels

Pablo Picasso verruilde na de oorlog Parijs voor Antibes aan de Middellandse Zeekust. In die omgeving ontdekte hij het werken met keramiek. Geholpen door plaatselijke ambachtslieden bakte hij vazen, potten en borden, die hij in de natte klei vormde tot vrouwen, stieren, vogels. Met technieken van de oude Romeinen en onderwerpen van de oude Grieken werkte hij dicht bij de elementen: aan de kust, met aarde en vuur. Na enkele jaren helemaal opgeladen richtte hij zich weer op de schilderkunst waar de meesten hem van kennen.

Tanagra-vazen in de vorm van vrouwen
Tanagra-vazen in de vorm van vrouwen

In de zonnige museumzaal van Beelden aan Zee spatten de kleuren en vormen van de werken af. Picasso’s kunst is een feest van ongebreidelde creativiteit en energie. De tentoonstelling past goed in het museum: ook de keramiek is rijk aan reliëf en kan in die zin voor sculptuur doorgaan.

Reliëfrijke keramiek
Reliëfrijke keramiek

La Chêvre

Beelden aan Zee kon veel stukken lenen van de ‘Musées Picasso’ in Parijs en Antibes en van de erven Picasso. Het merendeel was nooit eerder op Nederlandse bodem te zien. Tot de topstukken behoren de beeldhouwwerken Baigneuse Jouant en La Chêvre, een geit gemaakt uit onder andere een oude mand en twee kruiken.

La Chêvre
La Chêvre

Ook het Gemeentemuseum Den Haag begeeft zich met een tentoonstelling uitsluitend gewijd aan beeldhouwkunst buiten de gebruikelijke paden. Van Rodin tot Bourgeois is een schitterende bloemlezing. In de negentiende eeuw vond men beelden maar lastig: je moest meer dan één kant perfect afwerken. Rodin ontdekte dat die ruimtelijkheid ook een kracht kon zijn: door om een beeld heen te lopen, zie je steeds andere dingen.

Auguste Rodin, La Défense/L'Appel aux armes (fragment)
Auguste Rodin, La Défense/L’Appel aux armes (fragment)

Vanaf Rodin maken we een achtbaanrit langs grote namen als Maillol, Arp, Brancusi, Giacometti, Moore en Calder. Steeds meer staat de vorm op zichzelf, steeds abstracter worden de beelden. Uiteindelijk belanden we bij Fred Sandback, wiens kunst bestaat uit door de ruimte gespannen draden.

Reclining Figure van Henry Moore voor een foto van James Turrell's Hemels Gewelf in Kijkduin
Reclining Figure van Henry Moore voor een foto van James Turrell’s Hemels Gewelf in Kijkduin

Maar er zijn meer thema’s. De natuur als invloed bijvoorbeeld, of de toepassing van beeldhouwkunst in totalitaire regimes. Mussolini schonk zijn getrouwen een beeltenis van zichzelf, gemaakt door Renato Bertelli. De kop kijkt alle kanten op, dus pas op: de Duce houdt je overal in de gaten.

Renato Bertelli, Profilo continuo del Duce (Testa di Mussolini)
Renato Bertelli, Profilo continuo del Duce (Testa di Mussolini)

Al met al maakt dat de tentoonstelling behalve een schatkamer ook moeilijk te bevatten. De selectie is eigenlijk te groot en veelomvattend om in één keer goed in je op te nemen. Zoals vaker is het misschien het beste er een paar keer heen te gaan en thema voor thema te bekijken.

Naum Gabo, Linear Construction in Space no. 2
Naum Gabo, Linear Construction in Space no. 2

Kinderkunstboek

Buitengewoon fraai is dit keer het kinderkunstboek van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda, waarin de vogels liefdesboodschappen overbrengen tussen een mannelijk beeld (L’age d’airain van Rodin) en een vrouwelijk (Île de France van Maillol). In de kinderkunstzaal staan dan ook, hoe toepasselijk, bronzen vogelsculpturen tegen het getekende decor van de stad.

Bronzen uil in de kinderkunstzaal
Bronzen uil in de kinderkunstzaal

Foto’s auteur

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.