Door: Martine Sondervan. Afgelopen zondag 8 januari was het dan zover om 13:00 uur: de één na laatste voorstelling van Kerstcircus Herman Renz. Van 23 december 2016 tot en met 8 januari jl. stonden zij op het Reinaldapark te Haarlem. Voor mij met de bus heel simpel te bereiken.

Van kinds af aan kom ik al bij dit circus en dit circus zit dan ook in mijn hart. In oktober 2015 gingen zij failliet en onlangs hebben ze een nieuwe start met de Duursma Groep gemaakt. Vandaar ook de naam Revival.

Voordringen met clown Milko

Bij binnenkomst voel je direct de kerstsfeer, de binnentent is erg leuk versierd en er draait kerstmuziek. Hier kan je je drankje kopen en wat lekkers te eten scoren. Alle bezoekers staan in de rij, maar ik mag voordringen van clown Milko die mij nog van voorheen kent. Zodoende mag ik dus de show zien.

Clowns Mischa en Milko. Smartine Photography
Clowns Mischa en Milko. Smartine Photography

Ook maak ik foto’s, gratis reclame dus! Ik ga rechts de trap op en mag een mooi plekje uitzoeken. Ik zie een erg mooi plekje op stalles, recht tegen over de piste. Hier ga ik zitten zodat ik ook goed kan fotograferen.

“Een salontafel van 20 kg rondjes op zijn voet laten draaien, daar draait hij zijn tenen niet voor om”

Het ballet opende de show en Jenny Smit was tijdens dit kerstcircus spreekstalmeesteres. Zij kondigde de artiesten aan en af. Doordat het geluid te hard stond kon je het ballet niet horen zingen. Zij zongen elke show live, zonde dus. Nieuw dit jaar was Mischa, clown Mischa. Hij vormt het perfecte duo met clown Milko. Samen zorgen ze voor ooh’s en aah’s maar ook voor de nodige lachsalvo’s.

Kamelen met eigen wil

De honden werden gepresenteerd door Rhodes Dumas, hij bracht zijn Bordercollies mee. De kamelen en de Friese paarden werden gepresenteerd door Jessica Bengtsson. Vandaag was duidelijk dat de kamelen hun eigen wil hadden, de Friezen liepen hun rondjes en Beauty ging nog even steigeren.

Rhodes Dumas en zijn Bordercollies. Smartine Photography
Rhodes Dumas en zijn Bordercollies. Smartine Photography

Wheel of death

Mijn favoriete act was the wheel of death, wat was dat spannend! En onder muziek van Queen gaf het een enorme energie. Duo Gartner verzorgde dit nummer en haalde stunts uit waar je u tegen zegt. Zelfs met een blinddoek op! En of het nog gekker kan? Jazeker! Jenny Smit mocht namelijk een rondje maken in het rad des doods!

Jenny Smit in the wheel of death. Smartine Photography
Jenny Smit in the wheel of death. Smartine Photography

Na de pauze kwam onder andere Rhodes Dumas weer terug, hij verzorgde een Antipode. Een voeten- / balansnummer. Een salontafel van 20 kg rondjes op zijn voet laten draaien, daar draait hij zijn tenen niet voor om. Spectaculair was de laseract uitgevoerd door Marco Lorador. Het pak dat hij draagt tijdens dit nummer kan hij niet langer dan 8 à 10 minuten dragen, anders krijgt hij lichte brandwonden. Alsof het dan nog niet genoeg was kregen wij nog een nummer met 5 motoren in een grote gesloten bal.

Rhodes Dumas met antipode. Smartine Photography
Rhodes Dumas met antipode. Smartine Photography

Herman en Diana trofees

Als afsluiter komt het ballet met het Herman Renzlied ‘Leve het feest’. Jenny Smit zingt een deuntje mee. Alle artiesten komen applaus halen en dan is meestal het feestje voorbij. Maar niet tijdens deze show… want.. de Herman en Diana trofees werden nog uitgereikt. De aanmoedigingsprijs ging naar de Skating Lester, de derde prijs ging vervolgens naar Duo Gartner van het rad des doods, waarna de tweede prijs ging naar de Diorios van de motoren in de grote bal. Uiteindelijk ging de eerste prijs naar Marco Lorador voor zijn laseract en kreeg René Duursma nog een dankbaarheidsprijs.

De prijswinnende laseract van Marco Lorador. Smartine Photography
De prijswinnende laseract van Marco Lorador. Smartine Photography

Nogmaals een groot applaus en het feest was echt ten einde. Het publiek verliet de circustent, maar ik wist dat er nog een groepsfoto zou worden gemaakt. Dus ik bleef nog even zodat ik ook een groepsfoto kon maken. Hierna snel de tent uit want om 16:00 uur begon de laatste show. Ondertussen werd er al een beetje afgebroken en opgeruimd. Het kerstcircus was afgelopen. Tot volgend jaar!

Alle foto’s: Smartine Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.