Door: Frans van Hilten. Dierenliefhebbers opgelet! Opnieuw zijn prachtige tekeningen en schilderijen van vogels en andere dieren te zien in combinatie met hun opgezette neefjes. Dit keer werk van Aert Schouman in het Dordrechts Museum, inclusief bijzondere wandschilderingen uit paleis Huis ten Bosch.

De één zijn verbouwing is de ander zijn tentoonstelling, zou je kunnen zeggen. Nog niet lang geleden in het Rijksmuseum bij de expositie over Frans Post. Daar zagen we bij de zeventiende-eeuwse werken opgezette dieren uit Naturalis, dat voor verbouwing deels gesloten is.

Toekans
Toekans

Nu komen de opgezette dieren uit het Natuurmuseum in Rotterdam, maar de bijzonderste bruikleen is een volledig nagebouwde kamer van Huis ten Bosch, dat momenteel wordt opgeknapt. De originele wandschilderingen van Aert Schouman zijn daarom tijdelijk in Dordrecht.

Privé-dierentuin

Schouman is een achttiende-eeuwer, die veel werkte voor stadhouder Willem V. Het was een tijd waarin de wetenschap floreerde en menig natuurhistorische collectie werd aangelegd. Een indruk van zo’n collectie is in de tentoonstelling nagebouwd.

Reconstructie van een wetenschappelijk kabinet
Reconstructie van een wetenschappelijk kabinet

Schouman tekende veel naar opgezette dieren, maar ook wel naar de natuur. Anders dan Post hoefde hij daar niet voor te reizen: Willem V had gewoon zijn eigen menagerie (dierentuin) in Voorburg.

Menagerie van Willem V op een prent
Menagerie van Willem V op een prent

Behalve voor het vorstenhuis werkte Schouman ook voor veel andere hoge heren, onder wie Constantijn Huygens. Vaak zijn de huizen in kwestie niet bewaard, maar de wandschilderingen wel.

Vogelbescherming

Behalve met het Natuurmuseum is er ook een samenwerking met de Vogelbescherming. Die beschrijft bij alle in Nederland voorkomende vogels hoe het daar vandaag de dag mee staat. Zo krijgt de koppeling natuur-cultuur meer diepgang.

De tentoonstelling is een kleurrijk geheel en wekt bewondering door de veelzijdigheid van Schouman én door de nog heel frisse staat van de werken die er hangen. Dat het biologisch niet allemaal klopt, is helemaal niet erg, want die flamingo op het Huis ten Bosch-doek staat best leuk, zo midden in de polder!

Lepelaar in het Dordrechts Museum
Lepelaar in het Dordrechts Museum

Aert Schouman, Koninklijk paradijs. Te zien in Dordrechts Museum tot en met 17 september 2017.

Foto boven: Flamingo in de polder in de kamer van Huis ten Bosch. Alle foto’s: auteur

Ook iets moois gezien of gehoord? Deel het met kunstHart!

Oprijlaan van het museum
Oprijlaan van het museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.