Onder de titel Slow Food presenteert het Mauritshuis maaltijdstillevens met veel activiteiten eromheen. Lekkere activiteiten. Monique van Beek gaat met sterrenchef Robert Kranenborg op zoek naar oesters. En Frans van Hilten speurt op de tentoonstelling naar het spiegelbeeld van de geheimzinnige schilderes Clara Peeters. Een tweeluik.

Door: Monique van Beek. De donderdagavond is nu niet meteen het drukste tijdsframe in een museum. Maar daar heeft het Mauritshuis iets op gevonden. Een laagdrempelig ‘afterwork-event’ waarbij iedere tweede donderdag van de maand een spraakmakende persoonlijkheid wordt uitgenodigd, die als Donderdagavonddirecteur een rondleiding mag verzorgen. Afgelopen week ging deze eer naar sterrenchef Robert Kranenborg.

Audiotour

De avond trekt veel bezoekers. Slechts een handvol mensen krijgt daadwerkelijk de kans om met Kranenborg mee te lopen langs zijn favoriete schilderijen. De anderen verspreiden zich over het museum, naar de tentoonstelling Slow Food, of naar workshops als het tekenen van een stilleven. Kranenborg heeft ook een audiotour ingesproken en die is ook na deze avond te volgen. Later op de avond krijgt een deel van de aanwezigen nog de kans om een workshop oesters bij te wonen met Kranenborg.

“Een Franse leverancier weigerde ooit hem oesters te leveren, omdat hij ze warm wilde serveren”

Ik loop mee in de rondleiding. Kranenborg leidt zijn volgelingen langs een aantal werken. Zoals Het Keukeninterieur (David Teniers), Stilleven met dode reebok (Frans Snijders), Leven van de mens (Jan Steen).  Hij wijst op de ingrediënten, de bereidingswijze, verwijst naar zijn ervaringen als chef. Hoe hij de overgang meemaakte van groot opgediende schalen naar borden.

Robert Kranenborg leidt rond op zaal (foto Mauritshuis)
Robert Kranenborg leidt rond op zaal (foto Mauritshuis)

Oesters

Centraal thema is de oester, die bij verschillende werken terugkeert. Hij vertelt hoe een Franse leverancier ooit weigerde hem oesters te leveren, omdat hij ze warm wilde serveren. De tour eindigt bij Meisje met de Parel, die tot Kranenborgs verrassing nog niet door eerdere Donderdagavonddirecteuren is opgenomen in een rondleiding. De parel vertegenwoordigt de link met de oesters.

De avond eindigt met een vraaggesprek, waarvoor de aanwezigen vragen hebben kunnen aanleveren. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Al met een al is het een zeer vermakelijke avond. Het is bijzonder om de werken door de ogen van specifieke gast te zien. Voor herhaling vatbaar.

Abdelkader Benali

De eerstvolgende Maurits& vindt plaats op donderdag 13 april met Abdelkader Benali als Donderdagavonddirecteur. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan van tevoren wel even aan bij het Mauritshuis.

Foto boven: Pieter Claesz, Stilleven met vruchten, vergulde tazza en mand met kazen (fragment, foto auteur); Robert Kranenborg leidt rond (foto Mauritshuis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.