Door: Frans van Hilten. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een belangrijk deel van zijn collectie moderne kunst een nieuw onderkomen gegeven. Niet langer een zaal per stroming, maar alles door, boven en onder elkaar, in een complete kelderverdieping. Een beetje als in vroegere kunstverzamelingen, denk Galerij Willem V in Den Haag. Sommigen vinden het rommelig. Ik vind het leuk.

Snoepwinkeltje

Een snoepwinkeltje is het, met alleen maar werken van absolute topklasse. Van expressionisme tot magisch realisme, van Cobra tot De Stijl, van kubisme tot art deco. Weinig bekend met moderne kunst? Loop rond en zie wat je raakt. Beter op de hoogte? Lekker grasduinen, feest der herkenning ervaren, maar ook verrast worden en onverwachte links leggen.

Stedelijk Base. Foto's auteur
Stedelijk Base. Foto’s auteur

Toegegeven: zoek je vervolgens verdieping op een onderwerp, dat heeft deze tentoonstelling minder. En het is ook jammer dat het latere deel van Base (Jeff Koons, Keith Haring) dan weer op een andere verdieping staat; zo ontstaat er alsnog een chronologische knip in de presentatie.

Maar afgezien daarvan: aanrader. Vooral eens gaan kijken!

www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/stedelijk-base

En wat vind jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.