Jaarlijstjes zijn onzin en willekeur, schreven we hier vorig jaar al. Toch weet iedereen wel een paar dingen die opvielen dit jaar. Op kunstHart delen onze schrijvers én anderen daarom elk één tot maximaal drie favoriete kunstbelevenissen van 2017. Het mag alles zijn, van theater of concert tot film, boek, beeldende kunst, dans, of iets wat je zelf aan kunst hebt gedaan. Wat maakte op jou dit jaar veel indruk?

***

Anik ten Have: Voor mij was het Florence! Zo waanzinnig veel te zien en te ervaren, en dat ik dat samen met mijn moeder deed vond ik ook heel bijzonder. Voor mij sprongen de combinaties tussen oude en moderne kunst die op verschillende plekken in de stad te zien waren in het kader van de expositie Ytalia er met name uit, zoals de sculpturen van Helidon Xhixha in de Bobolituinen.

Annemiek de Ruiter: Mirror Mirror van Conny Janssen Danst. Omdat het allemaal zo ontzettend mooi bij elkaar paste: dans, muziek, decor en de Onderzeebootloods: 1 fascinerend geheel.

Corine van Beelen: Sint-Petersburg, wat een indrukwekkende stad!! Alles groots en meeslepend! De Peter en Paul Kathedraal vond ik hét culturele highlight van 2017!

Dorrith de Roode: Museum Voorlinden – SAY CHEESE! van Martin Creed.

Emiel Maigoda: M’n bezoek aan het tot Museum MORE omgetoverde Kasteel Ruurlo (ook wel bekend als ‘Het Trappenhuis’ uit Tonke Dragt’s De Zevensprong) om er voor kH een artikel met foto’s over te maken.

Eveline Hendriksen: NDT, Side A; Split into One. Drie heel uiteenlopende choreografieën, die ieder op hun eigen manier boeien en verrassen. Extra aansprekend voor mij, omdat mijn negenjarige dochter zo gegrepen was.

Frans van Hilten: In willekeurige volgorde:
1. Shio Kusaka & Jonas Wood in Museum Voorlinden. Levenslustige combinatie van grafiek en keramiek. Verwacht Griekse vazen met dino’s erop en daarnaast een litho met die vaas er weer op. Wat was er eerst?? Nog héél even te zien tot en met 7 januari!
2. Het Derde Pianoconcert van Bartók door het orkest van Codarts en het Koninklijk Conservatorium. Als kind op pianoles kreeg ik iets van hem te spelen en met mijn vader ging ik een lp kopen met onder andere dit concert. Ik ken het daardoor ontzettend goed, maar had het nog nooit live gehoord. Irene Comesaña Aguilar speelde het heel mooi, transparant en intens. Bartók was stervende toen hij het schreef, maar het concert is warm en vol liefde en hoop.
3. En natuurlijk op mijn eerste Doe Maar-concert al die oude bekende liedjes loeihard meezingen op het strand van Scheveningen!

Henri Drost: Gender (12+) door Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck. Lees op theaterkrant.nl waarom.

Ingrid Hartgers: Hofesh Shechter – Grand finale, een waanzinnig dansstuk, gedanst door zijn eigen company. Organisch- krachtig, met live musici en vette drums.

KaiYin Or: Ik was wel onder de indruk van de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof. Omdat het één van de weinige keren was dat het over gekleurde mensen in Nederlandse historie gaat en heel zorgvuldig samengesteld was door HHM zodat het niet beledigend of (onjuist) stereotyperend overkwam. Een mooie eerste stap naar inclusievere (historische) tentoonstellingen in Nederlandse musea wat mij betreft. Nog te zien tot en met 28 januari 2018!

Marlies Nukaj-Lamfers: Museumnacht Kids was voor mij & the mini-me’s het culturele hoogtepunt van 2017! Kunst zien, maken en beleven, jong en oud samen. Dit jaar waren we in Escher in het Paleis, Tweede Kamer, Mauritshuis, Filmhuis, Haags Historisch Museum, Galerij Prins Willem V. Gevangenpoort en Museon staan voor 17 maart 2018 op ons wensenlijstje!

Mireille Nitiredjo:
1. Eentje is nu gaande. De Top2000. Geweldige muzikale reis tussen m’n jeugd en het heden waarin prachtige herinneringen aan dierbaren en (soms mindere) gebeurtenissen de hoofdrol spelen.
2. Verder: een onverwacht huiskamerconcertje van jazz-zangeres Lara Kroon mogen bijwonen. Talentje! En ze schrijft haar eigen nummers. In maart of april 2018 komt haar cd uit. Ben hier heel erg benieuwd naar.
3. De film De zevende hemel heeft me enorm aangegrepen. Juist omdat het een eenvoudig verhaal was maar met heel veel ‘o ja’ en ‘dat herken ik’-momenten.
Ben erheen geweest met vier vriendinnen en we hebben het allemaal niet droog gehouden.

Nicole Roukema: Twee gebeurtenissen springen er voor mij uit dit jaar! En ze staan gewoon op een gedeelde eerste plek, omdat ze zo verschillend zijn en daardoor de één niet beter is dan de ander: de musical The Lion King in Scheveningen en het concert Ayreon Universe in Tilburg! Dit schreef Nicole over The Lion King

Onno Weggemans: Ok dan, mijn top 3, in willekeurige volgorde.
1. Een uitvoering van de Winterreise door Robert Holl, begeleid door Roger Braun. Zo mooi, dat we pas na een paar minuten stilte durfden te klappen.
2. Dr. Miracle’s last illusion van Opera2day. Vanwege de magische vondsten van dr. Miracle maar vooral ook vanwege de prachtige aria’s, met als hoogtepunt een fragment uit Liebestod (Tristan und Isolde) aan het einde van de voorstelling.
3. On body en soul: wat een geweldige vijfsterren film. Bruut, liefdevol, spannend, vreemd … meer kan een (deze) filmliefhebber zich niet wensen.

Rob Kints: Uitvoering Kabalevsky’s Tweede Celloconcert door de Duitse cellist Leonard Elschenbroich met Residentie Orkest o.l.v. dirigent Nicholas Collon. Ik vreesde bij de aanstelling van Jan Willem de Vriend een keuze voor een voorspelbaar repertoire en hoopte dat met de komst van Collon ook een keus zou worden gemaakt voor muziek uit de 20e en 21e eeuw en dit concert voldeed aan mijn verwachtingen. Kende wel het 1e Celloconcert maar wist niet dat Kabalevsky ook nog een 2e had geschreven. Een prachtig concert dat ik die avond voor het eerst hoorde. Een mooie Russische avond met ook nog Shostakovich symfonie no 10. Bekijk Robs foto van dit concert

Sytze Hiemstra: Documenta in Kassel bezoeken met kinderen. Lees op cultuurbarbaartjes.nl waarom:
deel 1
deel 2

> Wat was jouw kunstHartmoment 2017? Laat het ons weten!

In een paar gevallen verwijzen we voor uitleg naar een artikel buiten kunstHart. Dit zijn artikelen die de persoon in kwestie zelf geschreven heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.