Door: Frans van Hilten. Vervreemdende landschappen en portretten schilderde hij. Ze lijken heel erg op de werkelijkheid en toch kloppen ze niet. Pyke Koch is met een grote tentoonstelling te zien in het Centraal Museum Utrecht. Een rommelige tentoonstelling, maar wat een prachtig werk!

De tentoonstelling is verdeeld in drie onderwerpen: Koch en Utrecht, Koch en de politiek en de naoorlogse Koch. Die politieke periode gaat vooral over de tijd voor de oorlog, waarin Koch sympathiseerde met het fascisme. Dat hield wel op toen de Jodenvervolgingen begonnen, maar Koch wordt nog wel eens “de foute kunstenaar” genoemd.
In elk van de drie zalen hangen schilderijen en tekeningen van Koch tussen die van tijdgenoten. Je moet als bezoeker goed kijken wat van wie is. Ook de samenhang is vaak niet duidelijk, alleen met een audiotour is het goed te begrijpen. Op elke zaal is ook een inleidende video, maar die is soms achterin de zaal en niet iedereen neemt daar ook tijd voor.

Droom
Toch moet je Pyke Koch gaan zien. Mij persoonlijk grepen de werken van na de oorlog het meest aan. Hij schilderde circusartiesten, portretten geïnspireerd op de renaissance en vreemde landschappen. Eén van de schilderijen uit die periode heet Souvenir d’un songe, Herinnering aan een droom. Maar eigenlijk schildert hij altijd een soort dromen: glashelder en toch niet echt. Extraatje: Pyke Koch heeft ook deze straatlantaarn ontworpen. Een grappig buitenbeentje in de tentoonstelling!
De foto: Vrouwenportret

De wereld van Pyke Koch, Centraal Museum Utrecht. Te zien tot en met 18 maart 2018.