Door: Mireille Nitiredjo. En dan zit je op een doordeweekse dag opeens in de Meervaart in Amsterdam. Puur omdat je reageerde op een Facebookbericht van Vis-à-Vis. Ik had kaartjes gewonnen voor de voorstelling Ada/Ava. Met een volkomen open vizier ging ik erheen. Uiteraard had ik de introductie bekeken, maar ik wist helemaal niet wat ik ervan moest verwachten.

Volgens eerder genoemde introductie zou ik een mengeling van poppenspel, film, theater, animatie en muziektheater te zien krijgen. Manual Cinema (Chicago) is het uitvoerende gezelschap van dit mooie schouwspel. Een collectief dat bestaat uit kunstenaars uit diverse disciplines. Samen toveren ze, met 4 beamers, een mooie, sprookjesachtige vertelling en fascinerende show op het beeldscherm.

Een potje schaken bij de thee

Het verhaal gaat over de tweelingzusjes Ada en Ava. Ze zijn rond de zeventig en zijn hun hele leven al samen geweest, hebben altijd samen gespeeld en gewerkt en wonen zelfs in één huis. In dat huis boven op een berg bedienen ze samen de vuurtoren. We maken op oudere leeftijd kennis met deze dames die zelfs een potje schaken tijdens het thee drinken niet schuwen. Ze zijn niet alleen zussen, maar ook elkaars beste vriendin, collega en huisgenoot.

Als Ava het leven laat is Ada ontroostbaar en verloren. Hoe moet het nu verder? Met wie zal ze voortaan een kopje thee drinken? Hoe moet ze haar leven opnieuw inrichten na het ondraaglijke verlies van haar zus? Wie is zij zelf? Wie is ze zonder Ava? Ada moet haar leven opnieuw inrichten.

Ava/Ada, foto auteur
Ava/Ada, foto auteur

Dankzij de herinneringen aan de muur beleeft ze gedeeltes uit hun jeugd weer. Zoals met z’n tweeën  naar de kermis gaan, een van hun favoriete bezigheden. Of heerlijk op het strand vertoeven, met de voeten in het water. Helaas wordt Ada voortdurend achtervolgd door de herinnering aan haar ‘andere helft’. En aan de confrontatie met zichzelf. Zonder Ava… Of hallucineert ze?

Gemis

Haar leven wordt beheerst door de gedachte aan en het missen van Ava. Waarom ligt Ava weer in haar bed als Ada gaat slapen. En waarom is ze aanwezig wanneer ze wakker wordt? Het beheerst haar leven zelfs zo erg dat ze vergeetachtig wordt. Nee, Ava is echt bij haar. Dat blijkt uit alles. De foto’s aan de muur liegen toch niet? Of toch wel? Maar dan dringt het langzaam tot haar door dat Ava echt overleden is. En dat ze nooit meer terug komt. Maar hoe nu verder? Hoe eindigt dit verhaal? Dit kan je de komende week zelf meemaken. Het collectief is nog te bewonderen in enkele theaters.

Ik was zelf zeer verrast door het resultaat. Met recht een supermooi schouwspel uitgevoerd door Manual Cinema. Met behalve live muziek, ook nog alles live vanaf het podium. Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen. Je mag zelfs op het podium om het zelf te proberen. Een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.