Door: Frans van Hilten. Volgens de legende heb je tien jaar nodig om in het grootste museum ter wereld, de Hermitage in Sint-Petersburg, alle werken elk één minuut lang te bekijken. Het meeste staat dan ook in het depot. Tegelijkertijd was de collectie onvoldoende beschermd tegen diefstal en klimaatomstandigheden. Het was dan ook een gelukkig idee van Ernst Veen om een filiaal in Amsterdam te openen in ruil voor bijdrage aan die bescherming. De Hermitage stemde in en zo zijn er sinds 2003 regelmatig tentoonstellingen uit het Russische museum in onze hoofdstad te zien.
De enorme omvang van de collectie maakt dat de variatie in het getoonde groot is. De ene keer zoomt het museum in op Hollandse meesters, dan weer op de laatste tsaar, op Alexander de Grote of op Franse impressionisten. Ditmaal staan Classic Beauties centraal, beeldhouwwerken en schilderijen uit het neoclassicisme.

Pompeii en Herculaneum
Zo eens in de zoveel eeuwen herontdekken kunstenaars en wetenschappers de klassieke oudheid. Dat gebeurde in de renaissance, maar opnieuw in de achttiende-negentiende eeuw. Vlakbij de vulkaan Vesuvius werden de bedolven Romeinse steden Pompeii en Herculaneum ontdekt en dat inspireerde velen.
Men sprak niet over neoclassicisme, maar over ‘de ware stijl’
De oude Grieken en Romeinen zouden een ongekende perfectie en zuiverheid hebben bereikt in hun leven en kunst – tegenwoordig weten we dat dat beeld erg geïdealiseerd is. In die periode sprak men echter zelfs niet over neoclassicisme, maar over ‘de ware stijl’. Dat je ’t maar even weet.

Tsaar kocht van kunstenaar
De latere tsaar Paul reisde net als vele rijken naar Rome om persoonlijk kunstwerken te bestellen. Zo legt het museum een mooie link naar de eigen geschiedenis: sommige werken uit de verzameling werden door de tsaren hoogstpersoonlijk van de kunstenaar gekocht.
De werken van schrijvers als Goethe en beeldhouwers als Canova doen ons soms wel wat erg hoogdravend en gelikt aan. Het getoonde is echter wel allemaal van topkwaliteit en de opstelling in het museum is prachtig. Classic Beauties geeft een mooie kijk op een merkwaardige periode in de (kunst)geschiedenis.
- Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw. Hermitage Amsterdam, te zien tot en met 13 januari 2019.
- Ook iets moois gezien? Deel het met kunstHart!
