Door: Mireille Nitiredjo. In het programma ‘De Blauwe Hond’ van ZAPP maakt presentator Jasper Krabbé kunst. In elke aflevering belicht hij een thema en maakt hij wat moois met een kunstenaar. Kunst is namelijk grenzeloos, alles kan en mag. En wat is mooier dan hoe kinderen kunst zien? Juist: Kinderen inspireren kunst te maken!

In de eerste aflevering staat  het thema ‘schaal’ centraal en laat Jasper zijn creatieve brein samen met Tom Claassen werken. Tom is bekend van onder andere de olifanten langs de A6 in de Flevopolder en de zittende mannen op Schiphol.

Door Michiel1972 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4035133
Olifanten van Almere, door Michiel1972 – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, bron: Wikimedia Commons

De heren willen een klein museum maken waarin eigen werk te zien is, waaronder beelden en schilderijen. Hiervoor gaan ze in de modelwinkel snuffelen alwaar heel wat ideetjes worden geboren. De heren gaan druk aan de gang en het resultaat is een mooie museumkamer met zeer diverse kunst. Hun eigen museumkamer met eigen kunst!

Aaien

Tom Claassen wordt bij het maken van kunst geïnspireerd door de aantrekkingskracht van het te maken object op het publiek. Ook is hij van mening dat het simpel en dus herkenbaar moet zijn; men moet erheen willen lopen en het willen aaien.

Enkele andere voorbeelden waar schaal een belangrijk uitgangspunt is zijn Molecule man van Jonathan Borofsky in Duitsland, het Houtzagertje van een onbekende kunstenaar in Amsterdam, Boy en Couple under an umbrella van de Australische Ron Mueck.

Boy van Ron Mueck in het AROS Aarhus Kunstmuseum (bron Wikimedia Commons)
Boy van Ron Mueck in het AROS Aarhus Kunstmuseum, bron: Wikimedia Commons

Tips voor kinderen

Gedurende het programma geeft Jasper zeer bruikbare tips aan de kinderen voor het maken van hun eigen kunst. Het programma heeft overigens een heel kunstige naam: ‘De Blauwe Hond’. De naam is naast het uitdragen van vrijheid in de kunst een eerbetoon aan Der Blaue Reiter (de Blauwe Ruiter), een kunststroming waar met veel kleuren en totale vrijheid kunst werd gemaakt.

Precies zoals een kind dat doet. Want kinderen zijn geweldige kunstenaars!

Zelf kijken

Het volgende deel uit deze serie wordt uitgezonden op zondag 25 november om 18.45 uur op NPO Zapp. Echt een aanrader! Bekijk de programmawebsite.

Ook iets moois gezien? Deel het met kunstHart!

Zelfportret van Jasper Krabbé, campagnebeeld De Blauwe Hond
Zelfportret van Jasper Krabbé, campagnebeeld De Blauwe Hond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.