Door zijn Weimarse staande honden als mensen te portretteren, raakt William Wegman evenzeer aan de condition humaine als aan het karakter van de hond. Het Fotomuseum Den Haag toont een overzicht van vier decennia.

Door Frans van Hilten. Honden. Aangeklede honden in complete decor-settings, honden in combinatie met kleurvlakken of geometrische figuren. Toen William Wegman (1943) eenmaal begonnen was zijn Weimaraner honden te fotograferen, hield hij niet meer op. Fotografie is maar één van de kunstdisciplines die Wegman beoefent. Op zekere dag in 1970 ging zijn hond Man Ray uit zichzelf voor de camera zitten en in plaats van hem naar zijn mand te sturen, besloot Wegman hem als model te gebruiken. De rest is geschiedenis.

Verhaal met een staart

Onder de titel Being Human presenteert het Fotomuseum Den Haag nu een keuze uit de laatste vier decennia, plus twee vroegere werken uit de eigen collectie. Grote hoeveelheden enorme foto’s, door curator en Wegman-kenner William A. Ewing gerangschikt naar thema’s als Mensen zoals wij, Kleurvlakken, Een verhaal met een staart, Naakten of Zit! Talloze trouwe hondenogen kijken ons licht melancholiek aan.

Heer Bommel en Tom Poes lijken ook meer op mensen dan op een beer en een kat

Maar wat zien we nu eigenlijk? Zijn het portretten? En zo ja, van wie? Door zijn honden in veel gevallen aan te kleden en in een menselijke setting te plaatsen maakt hij mensen van ze, zoals heer Bommel en Tom Poes ook meer op mensen lijken dan op een beer en een kat.

Toch is er een belangrijk verschil en dat is dat een hond altijd echt is en zichzelf. Hij acteert niet, hij pretendeert niet, hij verstopt zich niet emotioneel. Dat levert foto’s op die met mensen maar zelden en meestal bij toeval lukken, authentiek en ontroerend. En hoewel de honden er heel overtuigend uitzien met mensenhanden of -benen, raken ze je soms het diepst als het postuur van de hond wél herkenbaar is, zoals op deze Madame Butterfly uit 1997, waar de ineengedoken houding perfect strookt met het droeve lot van de hoofdpersoon uit de gelijknamige opera.

William Wegman, Madame Butterfly (1997)
William Wegman, Madame Butterfly (1997)

In andere rubrieken geeft de fotograaf een knipoog naar de kunstgeschiedenis. Kubisme en colorfieldpainting worden ‘verhondst’, maar ook het naakt als genre. De honden poseren op de manier van menselijke naaktmodellen; een enkele close-up geeft bijna de impressie van een beeldhouwwerk, zoals een menselijk torso dat ook kan doen.

Polaroid

Wat de werken gemeen hebben, door de ongekunsteldheid van de dieren en het formaat van de foto’s, is een grote directheid. Dat heeft een duidelijke achtergrond in de gebruikte technieken. Tot 2007 fotografeerde Wegman met een reusachtige Polaroidcamera. Reusachtig omdat hij grote foto’s wilde maken; Polaroid omdat hij meteen wilde kunnen zien wat hij gemaakt had. De foto’s uit die tijd zijn dan ook allemaal unica. Langs de randen zijn de rafelige Polaroid-lichtvlekken te zien. Pas in 2007 waren de digitale camera’s van een kwaliteit die hij een acceptabele vervanging vond. Het koelkastmodel camera werd afgeserveerd, tot opluchting van één van zijn honden, die het vreselijk vond als zijn baasje achter dat vreemde ding verdween.

Of je nu van honden houdt of niet, Being Human geeft zoals de titel al zegt méér weer dan honden alleen. Ontdek de hond in jezelf, of jezelf in de hond, en geniet van een speelse, warme najaarstentoonstelling!

  • William Wegman, Being Human. Fotomuseum Den Haag in samenwerking met gast-curator William A. Ewing en de Foundation for the Exhibition of Photography (FEP), tot en met 3 januari 2021. Bij de tentoonstelling is de publicatie Being Human door William A. Ewing verkrijgbaar.
  • Foto boven: William Wegman, Blue Monday Wednesday Friday
  • Zelf iets moois gezien of gehoord? Deel het hier!
William Wegman, White Out (2014)
William Wegman, White Out (2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.