Update: Dit artikel is gepubliceerd in november 2020. Maar ook nu in januari 2022 wordt uitgerekend de relatief veilige cultuursector als allerlaatste versoepeld. Woensdag 19 januari openen daarom veel theaters als kapsalon en ook andere cultuurinstellingen gaan open, bijvoorbeeld als sportgelegenheid voor mentale fitness. Ga je ook kijken morgen?

Het oorspronkelijke bericht:

Bezoek aan museum, theater, bioscoop en zelfs bibliotheek wordt de komende weken verboden. Zinloos en willekeurig. Maar er is iets op te vinden.

Door Frans van Hilten

Waar de Nederlander de komende weken zweet mag blijven sproeien en hijgen in de sportschool, met drommen in de rij mag staan voor bouwmarkt of tuincentrum of hutjemutje op elkaar kan blijven zitten in een vliegtuig, wordt de gang naar theater of museum, waar over het algemeen een rustig publiek zeer grote afstand houdt, verboden als risicofactor. Ook in je afzondering een geleend boek lezen mag niet meer. Een vreemde set maatregelen, die in het gunstigste geval naar willekeur riekt en in het ongunstigste naar cultuurhaat.

Sporten is immers niet de enige ‘uitlaatklep‘ die mensen kennen. En juist als je meer op jezelf bent aangewezen heb je soms een culturele ‘inlaatklep’ nodig om geestelijk actief te blijven. Wat nu? kunstHart weet raad.

De oplossing

Theaters, orkesten, dansgezelschappen, poptempels, bibliotheken, musea, ensembles, toneelgroepen van Nederland! Vanaf woensdag 22.00 uur bent u een (maak zelf een keuze):

School

Van levenslessen. Voorbeeld: Eye Filmmuseum wordt EyeTraining: opleidingsinstituut voor visuele en geestelijke ontwikkeling.

Sportschool

Voor hersengymnastiek. Wie naar muziek luistert of naar kunst kijkt ontwikkelt zijn brein beter. Voorbeeld: Residentie Orkest wordt Neuron Fit The Hague.

Vliegmaatschappij

Want kunst laat de verbeelding vliegen. Voorbeeld: Scapino Ballet wordt Scapino Airlines – your flight to Imagination.

Tuincentrum/kwekerij

Van intelligentie en creativiteit. Voorbeeld: museum Singer Laren wordt Kwekerij Singer. Bezoek de inspiratietuin van Piet Oudolf en kweek daarna binnen uw eigen gezonde wereldbeeld.

Bouwmarkt

Met gereedschappen voor onafhankelijk denken. Voorbeeld: de openbare bibliotheek heet voortaan Bouwmarkt De Peinsklusser. Alle broodnodige toerusting op het gebied van kennis, begrip en inleving, voor een grondige make-over van uw levensfilosofie.

Kabinet en OMT zullen u verder geen strobreed in de weg leggen.

Ik wens iedereen die werkzaam is in de cultuursector of deze sector een warm hart toedraagt heel, heel veel kracht en moed toe in deze vrijwel ondraaglijke tijd.

Nu te doen

Waar u woensdag 4 november nog naar toe kunt en vanaf donderdag 19 november weer vindt u onder de rubriek Nu te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.