Musea zijn dicht, maar kunst kijken door het raam kan altijd. Roeland Merks en Bart Dirks breidden hun huis aan de Haagse Valkenboslaan uit en bouwden een kamer om tot expositieruimte De Spelonk. De eerste kunstenaar die er exposeert is Catinka Kersten, met deze enorme olifanten.

Door Frans van Hilten. Drie levensgrote katoenen olifanten liggen er in De Spelonk. Ze zijn zacht, je kunt er op zitten. Dan vervormen ze een beetje, maar dat is de bedoeling. Catinka Kersten laat met deze olifanten zien hoe we met dieren een band kunnen opbouwen en ons er tegelijkertijd van bewust zijn dat we ze gebruiken voor onze eigen doelen.

Op een olifant rijden

Kersten noemt als voorbeeld de kinderdroom van op een olifant rijden. Een droom die in je hoofd blijft zitten als je allang weet dat het geen goed idee is om op een olifant te rijden. Ik geef toe dat ik me een beetje schuldig voel als ik op een van de grijze ruggen ga zitten en zie hoe die verder indeukt, maar misschien door het formaat (ware grootte) voel ik ook de nabijheid van het dier, al weet ik rationeel dat het niet leeft.

Catinka Kersten op één van haar olifanten (foto auteur)
Catinka Kersten op één van haar olifanten (foto auteur)

De titel Come to me when thou hast seen the elephants dance betekent zoveel als ‘kom maar terug als Pasen en Pinksteren op één dag vallen’. Het komt uit een verhaal van Rudyard Kipling, waarin een Indiase jongen door de Britse kolonisten met deze woorden zijn plaats gewezen krijgt. Zoals kolonialisme de de Indiërs uitbuitte, doen wij dat nog steeds met dieren. Kunst om over na te denken dus, maar ook om even lekker op te gaan zitten, of gewoon te bekijken door het raam!

Over Catinka Kersten

Catinka Kersten studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Haar werk is onder andere opgenomen in de collecties van museum Beelden aan Zee en museum Voorlinden. Come to me when thou hast seen the elephants dance was eerder te zien in Stedelijk Museum Alkmaar en op Festival Tweetakt in Fort Ruigenhoek.

  • Catinka Kersten, Come to me when thou hast seen the elephants dance, De Spelonk, Valkenboslaan 74, Den Haag. Tot en met 17 januari. Zelf een keer binnen kijken? Lees hoe je contact opneemt met De Spelonk.
Gezicht op de olifanten van bovenaf (foto auteur)
Gezicht op de olifanten van bovenaf (foto auteur)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.