Theater Dakota in Den Haag vierde de volledige heropening van de theaters met een concert van het Duygu Alkan Quintet. Alkan en haar muzikanten brachten liederen uit Turkije, Armenië en Griekenland met de o, zo noodzakelijke boodschap: peace.

Door Frans van Hilten. Het is wat onwennig, weer de zalen in zonder mondkapje en direct naast elkaar zitten. Helemaal vol zit de zaal nog niet, maar vol genoeg om de sfeer erin te hebben. Op verzoek van zangeres Duygu Alkan, die Codarts conservatorium én een opleiding Ottomaanse muziek in Turkije afrondde, gaat het zaallicht een klein beetje aan, zodat ze haar publiek kan zien. Publiek van diverse herkomst, dat zich na veel aandringen bij een van de laatste liederen zelfs tot een klein dansje laat bewegen.

Jaloersmakende batterij percussie

Terwijl de muziek toch eigenlijk vanaf het begin tot dansen uitnodigt. Alkan heeft een keur aan topmuzikanten om zich heen. Udo Demandt (Duitsland) vertolkt de vaak ingewikkelde ritmes op een jaloersmakende batterij aan oosterse en westerse percussie-instrumenten. Caner Malkoc (Turkije) laat de klarinet zingen en brengt daarmee de melancholie in de muziek. Alexandros Papadimitrakis (Griekenland) bespeelt twee verschillende exemplaren van de oud, oosters zusje van de luit. En Boris Oud (Nederland) legt een diepere laag op afwisselend een staande contrabas en een basgitaar. Het geluid in Theater Dakota is uitstekend afgesteld.

Slaapliedjes en bruiloftsdansen

Duygu Alkan heeft een prachtige stem en zingt vol gevoel. Ze introduceert de liederen met een korte vertaling, al laten sommige liederen zich nauwelijks in een andere taal uitleggen. Ze gaan over de universele thema’s – liefde, rouw, geluk en ongeluk. Er zijn slaapliedjes bij en bruiloftsdansen.

Wat is het heerlijk om weer in het theater te zitten! Corona, Oekraïne, het lijkt allemaal even vergeten. Het Anatolische gebied bestrijkt landen die het lang niet altijd even goed met elkaar kunnen vinden – Turkije, Griekenland en Armenië. Uit alle drie die landen klinken liederen en als Alkan het concert besluit met een V-teken en het simpele woord ‘Peace’, herinneren we ons weer even dat deze muzikale vriendschap der volkeren niet vanzelfsprekend is.

Een reactie op “Duygu Alkan Quintet brengt muzikale vrede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.