Door: Frans van Hilten. Een danseres die ik ken post op Facebook een schitterende zwart-wit foto van zichzelf, dansend op een brug in Harlem. Naakt, op spitzen na. Het is een beetje gek en ongemakkelijk om een kennis ineens bloot te zien en te merken dat je daar vol bewondering naar staart, maar het is echt een bijzonder beeld – en ze deelt het zelf, houd ik mezelf voor.

De foto is afkomstig uit het boek Dancers after dark van fotograaf Jordan Matter, dat op 18 oktober verschijnt. Matter, portretfotograaf uit Manhattan, maakte al eerder boeken met foto’s van dansers, maar ook atleten en circusartiesten, in de openbare ruimte: op straat, in parken en openbare gebouwen. Dat leverde onder meer het boek Dancers among us op; voor 2017 staat Tiny dancers among us (kinderen) op de rol.

In Dancers after dark gaat hij een stap verder. Iedere danser is poedelnaakt gefotografeerd en ’s nachts. Dat levert soms een uiting op van de enorme fysieke kracht van dansers, die zonder kleren nog beter tot zijn recht komt. Andere foto’s draaien om intimiteit, bijvoorbeeld het tweeluik zwangere vrouw in park – diezelfde vrouw later met baby op precies dezelfde plaats. En soms is het licht-erotisch. Matter heeft trouwens de genitale zone steeds buiten beeld gelaten. Anders werd het met name bij de mannen ook wel ingewikkeld, want, zoals de Amerikaanse critica Deborah Jowitt zei: ‘You can’t choreograph a penis.’

Omslag Dancers after dark
Omslag Dancers after dark

Alle foto’s zijn van een adembenemende schoonheid. Veel ervan zijn op bijzondere of iconische plekken genomen. En kan dat zomaar? Nee, zeker niet! Matter nam veel foto’s illegaal. In een druk metrostation, bij het monument op Rockefeller Square, bij de Notre Dame de Paris – natuurlijk mag je daar niet naakt rondlopen! Matter deelt de nachtelijke illegale fotoshoots met veel plezier in spannende, burgerlijk-ongehoorzame video’s (zie onder dit stuk). En het boek verschijnt uiteindelijk onder het motto:

No clothes. No arrests. No regrets.

Toch denk ik dan nog even aan mijn kennis. Een mooi jong meisje naakt op een brug in het niet risicovrije Harlem, zonder dat het gebied is afgezet, zonder politiebescherming. Of ze zich er toen comfortabel bij heeft gevoeld? Volgens Matter draait zijn project om durf en om schoonheid en dat is precies wat deze foto’s ontroerend maakt. Mijn kennis kan terecht trots zijn op het resultaat.

dancersafterdark.com

Bekijk ook:

Ook iets moois gezien? Deel het met kunstHart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.