Door: Frans van Hilten. Niet lang geleden riep ik Toneelgroep De Appel op tot meer vechtlust, omdat zij hun gemeentesubsidie dreigden te verliezen. Geen handdoek in de ring, maar een handschoen om op te pakken.

En De Appel vecht! Er is een nieuw plan dat driekwart miljoen per jaar kost in plaats van twee miljoen. Dat scheelt een slok op een borrel zou ik zeggen. Er is een artistiek leider vanuit de eigen club aangesteld. En vooral: De Appel speelt en verkoopt als een razende kaarten, geeft extra voorstellingen van Hamlet.

Het is niet genoeg bevonden. De gemeente Den Haag blijft bij het stopzetten van de subsidie. En al verkoop je nog zoveel kaartjes, daarvan betaal je nooit een theater én je acteurs en van de wind kunnen zelfs acteurs niet leven. Daarom is het nu tijd voor een andere wind: die van de commerciële sponsoring. En de wisselhandschoen werp ik ditmaal dan ook toe aan het cultuurminnende bedrijfsleven.

Beatles of Stones

Waarom moet die Appel eigenlijk blijven bestaan? Den Haag heeft toch ook het Nationale Toneel, is dat soms niet goed? Zeker wel. Maar het zijn twee heel verschillende grootheden met een ander publiek, als vroeger met Beatles of Stones. En laten we wel wezen, ook als Stonesliefhebber moet ik er niet aan denken dat er geen Beatles geweest waren.

Bedrijven, ondernemers, wie wil er nu niet de redder van the Beatles zijn, of in dit geval van De Appel? Philips, grijp de kans weer een Philipszaal in Den Haag te hebben! BankGiroLoterij, stuur Leontine met heuglijk nieuws naar Scheveningen! Van den Ende, ga een partnerschap aan! Rabobank, zet dit topgezelschap in het rijtje naast de Bachvereniging en de Museumkidsweek! Shell, laat zien dat petrochemie ook wil investeren in de chemie tussen toneel en publiek!

En ben je geen bedrijf maar gewoon van goede wil, bedenk dan wie je kent met contacten in het bedrijfsleven, en koop in elk geval een kaartje voor Hamlet.

David Geysen in Hamlet van De Appel (bron: facebook.com/deappel)
David Geysen in Hamlet van De Appel (bron: facebook.com/deappel)

NB. Schrijver dezes is zelf part-time werkzaam als ambtenaar bij de gemeente Den Haag. Mijn werk daar heeft echter geen raakvlakken met cultuurbeleid en ik schrijf deze reactie dan ook volledig op persoonlijke titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.