Door Jetty Scholten. Op een regenachtige zondag besloten wij, mijn vriendin Carina van der Meer en ik, een bezoek te brengen aan De Kunsthal. We waren nieuwsgierig naar de expositie I’m Your Mirror van de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos (1971). En die viel geheel niet tegen! Het bevatte een dosis vrouwelijke kunst waar we vooral vrolijk van werden, ondanks de diepere betekenis die in haar werken schuil gaat, zo weten we inmiddels… Ze treedt met die gelaagdheid in de voetstappen van kunstenaars als Jeff Koons.

Spiegeltje spiegeltje

Het eerste waar we tegenaanlopen is een draaimolen met gekleurde stoeltjes die mensen zelf kunnen aandrijven. Verderop gigantische sculpturen van glas en haakwerk. En in het midden van alles een gigantisch Venetiaans masker, het werk I’ll be Your Mirror gemaakt van spiegels die bevestigd zijn aan een bronzen constructie. De spiegels reflecteren de omgeving zodat je als toeschouwer zelf onderdeel van het kunstwerk wordt. In dit werk zit een dubbele laag: het herinnert ons aan het feit dat beelden niet altijd zuiver zijn en mogelijk zelfs gemanipuleerd worden.

Pumps van pannen

Hoogtepunt voor mij als schoenenliefhebber was het werk Marilyn: een paar gigantische pumps gemaakt van roestvrijstalen pannen en deksels. Fantastisch! Maar ook hier geldt dat niks is wat het lijkt: de pannen herinneren aan de positie van de vrouw binnen de patriarchale samenleving, dus aan haar rol als huisvrouw. Het werk verwijst naar de legendarische Amerikaanse actrice Marilyn Monroe (een icoon die ik bewonder) wier leven tragisch eindigde. Hierdoor roept het werk ook vragen op over de betekenis van succes en mislukking.

En zo zijn er nog indrukwekkende werken te bewonderen: Lilicoptère: een helicopter met roze veren, een gigantische kroonluchter van tampons, en het pronkstuk waar je niet omheen kan is het 23 meter lange organische Material Girl (2015) uit haar Valkyries– serie, genoemd naar de strijdgodinnen uit de Noorse mythologie. Dit werk bestaat uit verschillende textielsoorten, ambachtelijk haak- en borduurwerk en ledlampjes en staat symbool voor de creatieve en strijdbare geest van de vrouw.

En dan niet te vergeten de strijkijzers in de vorm van Lotusbloemen. Hoe verzin je het? Kortom: een aanrader voor iedereen die een vleugje roze vrouwelijkheid kan waarderen. Wel opschieten want de tentoonstelling loopt nog maar tot en met 17 november.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.