NIEUWS! Beeldententoonstelling op het Lange Voorhout is terug in 2021!

Door: Frans van Hilten. Ook in 2020 is er geen beeldententoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag. “Is het succesvolle Den Haag Sculptuur daarmee definitief in de geschiedenisboeken verdwenen? Dat is maar de vraag,” schreef ik nog in 2019, maar inmiddels zie ik het somberder in.

In 2017 vertelde ik u dat er voor het eerst sinds bijna twintig jaar geen beelden stonden op het Lange Voorhout in Den Haag. Tot leedwezen van velen, zoals uit bleek uit de reacties en uit onze poll. Vervolgens kwamen er in 2018 zandsculpturen. Ook in 2019 maakten kunstenaars drie zandsculpturen ter hoogte van museum Escher in het Paleis, anders dan in 2018 geen onderdeel van een internationaal kampioenschap. Verder leek het gebied vooral het treurig decor voor foodtruckfestivals…

Nieuw idee en kunstenplan

Blijft dat nu maar zo? In oktober 2018 was er plotseling enige reuring rond een idee vanuit de Haagse gemeenteraad en een aantal kunstenaars. Maar beeldententoonstellingen zijn niet goedkoop, door transport, verzekering en beveiliging. Bovendien is wethouder Richard de Mos, die het plan vanuit de gemeente omarmde, afgetreden vanwege een onderzoek naar mogelijke corruptie.

In 2021 gaat een nieuw kunstenplan van de gemeente Den Haag in. In het Ontwerp Meerjarenplan is geen financiering opgenomen voor een instelling die een beelden- of andere tentoonstelling op het Lange Voorhout gaat organiseren. Vanuit de gemeente lijkt het dus onwaarschijnlijk dat Den Haag Sculptuur weer een plaats krijgt in het Haagse Museumkwartier.

Website

De meest treurige illustratie van de teloorgang is ongetwijfeld het webadres www.denhaagsculptuur.nl. Dat is inmiddels geclaimd door een firma voor vochtbestrijding.

Zandsculptuur op het Lange Voorhout, 2019
Zandsculptuur op het Lange Voorhout, 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.