Vorige zomer nog berichtte ik u somber dat het nu toch echt wel gedaan leek met beeldententoonstellingen op het Lange Voorhout in Den Haag. Het kan verkeren: 21 mei opent Voorhout Monumentaal met twintig beelden van Nederlandse makers. Een gratis openluchttentoonstelling, en dat kan altijd – met of zonder corona.

Door Frans van Hilten. Midden aan het Lange Voorhout ligt het roodbruine gebouw van Pulchri Studio, een kunstenaarsvereniging met een geschiedenis van binnenkort 175 jaar. Niemand minder dan Hendrik Willem Mesdag kocht samen met zijn broer het huidige pand voor de vereniging – geld had hij te over als zoon van een bankier. ‘Zoveel hebben de meeste grote vastgoedjongens van nu niet met kunst,’ mijmert curator André van Lier. Als werkend lid van Pulchri kreeg hij het idee de tentoonstellingen in de geest van Mesdag op het Voorhout nieuw leven in te blazen. ‘Pulchri heeft hier dit pand, deze locatie, deze geschiedenis,’ zegt hij, ‘Zou het niet leuk zijn het nu te organiseren vanuit de kracht van Pulchri? Wat je van dichtbij haalt kan ook goed smaken. We hebben fantastische beeldhouwers als lid.’

Vergunning

‘We hebben de potentie, de kwaliteit én de organisatie,’ vult voorzitter Marieta Reijerkerk aan. ‘We geloven in ons eigen kunnen. En dan heb je de bereidheid van kunstenaars nodig. Er was in eerste instantie nergens geld voor, maar eigenlijk zeiden ze allemaal: ik doe mee.’
Een lijst van toegezegde kunstenaars was nodig om een vergunning van de gemeente te krijgen. ‘Ik heb de kunstenaars gevraagd: heb je een groot beeld dat hier kan staan?’ vertelt van Lier. ‘Je moet het zelf brengen en halen, wij verzekeren het. We hebben nog niets te bieden financieel, maar het kan alleen maar beter worden.’

“Hoe kun je iets doen terwijl iedereen zegt dat het niet kan?”

‘We pakken het anders aan dan de meeste tentoonstellingen,’ zegt Reijerkerk. ‘Normaal kijk je eerst: we willen genoeg pr, een catalogus uitbrengen, alles bij elkaar kost dat zoveel, het kan doorgaan als we dat hebben. Maar wij hebben gezegd: we gaan er sowieso voor. Als minimum moet je beveiliging, verzekering en goede verankering van de beelden op betonplaten hebben. We begonnen dus eigenlijk met een tekort. We hebben nu een projectsubsidie aangevraagd bij de gemeente. En we hebben een lijst gemaakt: áls er geld komt, gaat dat eerst naar dit, dan naar dat… en hoe meer we binnen krijgen, hoe meer we kunnen doen.’

Terras

De plannen zijn legio. Een terras, rondleidingen, QR-codes bij elk beeld. Voor raad en daad kan Pulchri ook vaak terecht bij de vele ‘kunstlievende leden’, die Pulchri ondersteunen zonder zelf kunstenaar te zijn.
‘Financieel is het niet eenvoudig, organisatorisch loopt het als een zonnetje,’ vindt Van Lier. ‘Er is een actieve werkgroep, we hebben onze vrijwilligers, het kantoor… het krijgt nu handen en voeten en dat is best gaaf.’
‘Vergeet niet dat we normaal in Pulchri ook zestig tentoonstellingen per jaar houden,’ merkt Reijerkerk op, ‘we zijn gewend te organiseren.’
Doordat de vergunning al vroeg rond was, hoeft Pulchri niet bang te zijn dat andere evenementen roet in het eten gooien. Van Lier: ‘Veel evenementen zijn voorlopig nog niet mogelijk door corona, maar beelden kunnen altijd!’

Beleveniswereld

Waar de vorige organisator, Beelden aan Zee, voor het toenmalige Den Haag Sculptuur ieder jaar beelden uit een ander land liet komen, gelooft Pulchri in een echte nationale expositie, waarvan vrij veel kunstenaars overigens ook internationaal bezig zijn. ‘Figuratief en abstract, er komt van alles te staan,’ licht Reijerkerk toe. ‘Echte reuzen zullen het niet zijn, maar een meter of twee, drie hoog zijn de meeste beelden wel. En dan twintig stuks, het wordt een hele beleveniswereld om doorheen te lopen.’

‘Wij zijn als Nederlanders soms te weinig chauvinistisch,’ denkt André van Lier. ‘En het geeft ook een kick nu te bewijzen dat Pulchri als instituut nog steeds interessant is. Het stof moet een beetje van ons imago af! Je ziet meteen alweer meer jonge kunstenaars die graag lid willen worden. Onze droom is wat dat betreft dezelfde als wat Mesdag als grondlegger wilde; een plek creëren voor kunstenaars die al langer in het vak zitten en voor jonge kunstenaars. Ook na een paar jaar kunst blijven maken, dat moet in je zitten. En laten we eerlijk zijn, musea kopen bijna niet meer aan, na je beginperiode kom je als serieus kunstenaar dan vaak bij Pulchri terecht.’

Niet elitair

Aan voorspellingen voor komende jaren wil Marieta Reijerkerk zich nog niet wagen: ‘We concentreren ons op het nu. Hoe kun je het doen terwijl iedereen zegt dat het niet kan? We willen laten zien dat het kan zonder kunstenplan en na afloop gaan we evalueren.’
‘Maar zouden we het nog eens organiseren, dan zullen we zeker breder kijken,’ zegt Van Lier. ‘We willen ons daarin echt niet elitair opstellen. Als we het volgend jaar weer doen, wordt het een ander concept en doen we het waarschijnlijk niet alleen. Het kan ook een uitwisseling met het buitenland zijn. Als elke kunstenaar één beeld wisselt met een beeldhouwer in een ander land… maar eerst gaan we dit tot een succes maken.’

  • Voorhout Monumentaal door Pulchri Studio is gratis te zien op het Lange Voorhout in Den Haag van 21 mei tot en met 14 september 2021.
  • Deelnemend kunstenaars: Aris de Bakker, Loek Bos, Marijke Gémessy, Marco Goldenbeld, Eppe de Haan, Douwe Halbertsma, Ewerdt Hilgemann, Jonqcuil, Roland de Jong Orlando, Kim Kroes, André van Lier, Marus van der Made, Louis Niënhuis, Yke Prins, Ingrid Rollema, Gemma Vermeulen, Anton Vrede, Piet Warffemius, Eelke van Willegen & Alexander Zaklynsky.
  • Meer informatie: www.pulchri.nl/nl/tentoonstellingen/voorhout-monumentaal-2021/

Foto boven: Marieta Reijerkerk en André van Lier voor Pulchri Studio (foto auteur)

Een reactie op “Pulchri Studio brengt beeldententoonstelling terug op Haagse Voorhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.