Door: Frans van Hilten. Disco-beenwarmers, maar ook stervende zwanen, charlestonjurkjes en gabberoutfits: Let’s Dance is een bonte parade van dansmode door de eeuwen heen, in een prachtig tentoonstellingsontwerp van Maarten Spruijt. Nu te zien in het Kunstmuseum Den Haag.

Eens per jaar duikt het Gemeentemuseum, eh, pardon, Kunstmuseum Den Haag in zijn omvangrijke kostuumcollectie voor een grote wintertentoonstelling. Mede door de fraaie danskostuums in de tentoonstelling Art Deco Paris vatte het museum het idee op voor een tentoonstelling met alléén maar dansmode. Maar dan wel door de eeuwen heen, van sterballerina Anna Pavlova via roaring twenties, Isadora Duncan’s shawldans, rock ‘n’ roll, moderne blotevoetendans en house, totaan de meest recente trend: de dans van sportschool en gezondheid.

Ballets Russes

In die ontwikkeling is in Let’s Dance steeds verbeeld hoe de mode invloed had op de dans – zo ontstonden de klassieke ballettutu’s ooit als afgeknipte versie van de toenmalige modejurken – maar ook andersom: De Ballets Russes in het Parijs van de vroege twintigste eeuw beïnvloedden in later jaren nog ontwerpers als Fong Leng en Yves Saint Laurent. En balletcoryfeeën Alexandra Radius en Han Ebbelaar, die langskwamen om diverse van hun eigen kostuums op de tentoonstelling te zien hangen, vergisten zich even bij een modekostuum: ‘In welk ballet is dit ook weer gedragen?’

‘Zowel dans als mode gaan over beweging, lichamelijkheid en schoonheid,’ zegt curator mode Madelief Hohé over die wederzijdse beïnvloeding. Zij richtte de tentoonstelling in met haar team én met vormgever Maarten Spruijt, die rake keuzes maakte in decors, kleuren en het plaatsen, kleden en belichten van de modepoppen. Alles lijkt te bewegen; de automatische voorinstelling van mijn smartphone kiest direct voor “optreden”.

Filmbeelden

Op verschillende plaatsen in de tentoonstelling klinkt muziek, zowel balletmuziek als disco. Andere stijlen als swingdance, rock ‘n’ roll en latin ontbreken in het klankbeeld een beetje. In de laatste zaal kan gedanst worden temidden van een grote hoeveelheid kostuums en een compilatie van dansfilmbeelden waar je naar kunt blijven kijken in een poging alles te herkennen.

En natuurlijk wordt gememoreerd hoe in alle tijdperken de oudere generatie de nieuwe dansen van de jeugd als zedenverwildering wegzette, wat de nieuwe danstrends natuurlijk alleen maar aanmoedigde.

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de tentoongestelde kostuums. Er zijn bruiklenen uit de collecties van onder andere het Nederlands Theatermuseum, het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater, maar ook werken van ontwerpers als Gijs Bakker en Walter Van Beirendonck. Wie geïnteresseerd is in mode en/of in dans, kan zijn hart ophalen; Door de feestelijke inrichting is Let’s Dance ook voor ieder ander een aanrader.

Foto’s auteur

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.