Door Frans van Hilten. Het is Schrikkeldag en dan ontstaat onder liefhebbers van de boeken van Tonke Dragt altijd een lichte hysterie. Volgens haar boek De torens van februari is dit immers één van de dagen waarop je kunt verhuizen naar een parallelle wereld, als je maar op de juiste plaats en de juiste tijd het juiste woord uitspreekt. Dat woord kan een oplettend lezertje volgens Tonke uit het boek opmaken, maar de fangemeenschap is ook een kleine halve eeuw na verschijning van het boek niet verder dan vermoedens. Vandaag is #WatIsHetWoord veel gebruikt op Twitter.

Iets meer weten we van de ontstaansgeschiedenis van het boek. Tonke Dragt schrijft in haar inleiding dat zij alleen een gevonden dagboekje heeft ‘bezorgd’ van een verdwenen jongen, Tom Wit, maar in een interview heeft ze ook eens verteld hoe ze in een verlaten Kijkduin twee nieuwe torenflats tegen de dreigende lucht zag en de inval voor dit verhaal kreeg. Reden genoeg om vandaag Kijkduin eens op te zoeken voor een fotoverslag.

1. Het huis van Tonke

Onderweg even door de Haagse Rozenstraat, waar Tonke tot enkele jaren geleden woonde. Ik rijd ook langs het verzorgingshuis waar zij nu woont, maar dat zet ik om privacyredenen niet op de foto.

Straatnaambordje Rozenstraat
Straatnaambordje Rozenstraat
Tonke woonde lang op de parterre rechtsonder
Tonke woonde lang op de parterre rechtsonder

2. Kijkduin: het strand

Strand en zee met een schip aan de horizon
“Het vreemdste schip dat ik ooit gezien heb. Het enige schip dat ik ooit gezien heb.”

3. Kijkduin: de noordkant

In Kijkduin loop ik eerst rechts van de boulevard de duinen in. Daar zie je interessante zaken, maar vooralsnog geen flats. Ook het “uitzichtpunt noord” lijkt weinig soelaas te bieden: geen flats in de directe nabijheid.

Waarschuwingsbord voor schaapskudde
Wel schapen, geen hond Téja of kokardebloemen tot nu toe
Juttershut op Kijkduin
Rond deze juttershut waart eerder de geest van de Blauwe Boekanier
Wegwijzer naar uitzichtpunt noord
Deze wegwijzer duidt in elk geval geen Zevensprong aan
Uitzichtpunt noord in de duinen
Zou vanaf dit bastion iets te zien zijn?
Uitzicht vanaf uitzichtpunt noord
Helaas.

4. Kijkduin: de zuidkant

Dan maar over de troosteloze boulevard – door nieuwbouwwerkzaamheden is alles gesloten en in verval – op weg naar de zuidkant. Vandaar zijn meer flats te zien. Echt dichtbij zijn alleen flats die ofwel van later datum dateren, of veel lager zijn. Maar kunnen die twee in de verte het niet zijn?

De verlaten boulevard van Kijkduin
De verlaten boulevard van Kijkduin
Uitzicht vanuit de zuidkant op flats in de verte
Uitzicht vanuit de zuidkant op flats in de verte
Twee flats die mogelijk model stonden
Zouden dit ze kunnen zijn??

5. Naar de flats toe

Van dichtbij is er vast meer te zeggen en daarom spoed ik mij naar de flats. Ja, ze hebben die strepen aan de zijkant, ja, ze zijn al wat ouder, ja, ze zijn hoog en ja, ze liggen ongeveer waar ik me meende te herinneren dat ze moesten staan volgens dat interview. Maar er zijn ook onduidelijkheden. De flats liggen toch nog wel een paar honderd meter van het strand. En: het zijn er geen twee, maar vier, die dwars op elkaar staan opgesteld. Toch: vanaf de boulevard zie je er maar twee. En de omgeving ademt voor mijn gevoel zeker de sfeer van het boek. Ik houd het voorlopig op deze flats.

Omslag De torens van februari
Omslag De torens van februari
De flats van dichtbij
Ja, ik denk dat dit ze zijn!
De twee flats in omgeving
Zo staan de flats erbij. Laat meneer Avla maar tevoorschijn komen.

Epiloog: de schrijfster vertelt

Nog voor publicatie deel ik mijn bevindingen op de Facebookgroep van Tonke Dragt-liefhebbers. Tot mijn verbazing blijkt Bas Maliepaard, die recent nog met Jaap Friso een mooie interviewpodcast met Tonke maakte (luister deel 1 en deel 2), op dat moment bij de schrijfster te zijn en het even bij haar na te hebben gevraagd. Het model is geweest de eerstgebouwde flat langs de Heliotrooplaan, en dat is de flat Duinrande (1957). Dit is ‘m! Ik zat er dus naast, maar in elk geval wel in de juiste groep flats. Dank je wel Tonke, dank je wel Bas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.