De corona-crisis maakt inventief. Maar waar de horeca al snel naar nieuwe inkomsten zocht via afhalen en tegoedbonnen, is het in de culturele sector nog stil qua ondernemingszin. Genoeg voor het publiek te beleven, maar bijna alles gratis. Hoe slepen de kunsten zich door deze tijd? In aflevering 2: Thuismuseum.nl.

Door Frans van Hilten. My Daily Shot of Culture is een bedrijf dat vlogs maakt over tentoonstellingen, dans- en theatervoorstellingen. Normaal gesproken dan. Nu het culturele leven door de coronacrisis platligt, lanceerde het bedrijf Thuismuseum.nl. Vloggers bezoeken in hun eentje een museum onder het motto: Kijken, kijken, niet lopen. Ze geven niet alleen een online rondleiding, maar roepen ook op aan het museum te doneren.

Brede interesse

Oprichter Jip Heijmerink wilde vanaf het begin breder kijken dan beeldende kunst, al deed ze zelf museumstudies. ‘Er zijn veel influencers die alleen galeries en musea doen, maar wij hebben een jonge doelgroep met interesse in ook andere cultuuruitingen, vertelt ze. ‘Sinds kort doen we ook geschiedenis erbij, gebouwen en architectuur. Zo ging het tot twee weken geleden. Nu zijn opeens alle cultuurhuizen dicht en al onze opdrachten gecanceld.’

Jip Heijmerink in de Hermitage (foto Thuismuseum.nl)
Jip Heijmerink in de Hermitage (foto Thuismuseum.nl)

Heijmerinks bedrijf werkt op commerciële basis. ‘Op ons platform geven we dagelijks gratis tips aan onze volgers, die zo tussen de twintig en veertig zijn. Ook voor jonge makers, van wie we bijvoorbeeld de eerste expositie tippen, werken we vaak gratis. Maar de cultuurvlogs zijn betaalde opdrachten van de cultuurinstellingen. Zij huren ons in om mooie video’s te maken. Dat zijn echt degelijke samenwerkingen, daar zijn we soms dagen tot weken mee bezig. We zijn er vanaf het begin als onderneming in gaan zitten. In anderhalf jaar tijd hebben we een grote groep volgers opgebouwd.’

Donatie

‘We staan daardoor heel nauw in contact met de cultuurinstellingen en als ik zie dat musea nu geen bruiklenen kunnen uitwisselen, dat er tentoonstellingen net klaar zijn die vervolgens niet open mogen… Daar heb ik letterlijk een traantje om gelaten. Het ging juist weer de goede kant op met de cultuur.’

“Om nieuwe tentoonstellingen die niet open mogen heb ik letterlijk een traantje gelaten”

Daarom startte Jip Thuismuseum.nl. Het concept is simpel: één vlogger met alleen een beveiliger erbij verzorgt een digitale rondleiding door een museum. Daarvoor vraagt het bedrijf in deze tijd alleen een onkostenvergoeding om zelf het hoofd boven water te houden.

Lieke van den Boogaard in Museum Arnhem (foto Thuismuseum.nl)
Lieke van den Boogaard in Museum Arnhem (foto Thuismuseum.nl)

Daarnaast roept Thuismuseum.nl op te doneren aan het bezochte museum. ‘Het is geen verplichting,’ zegt Heijmerink, ‘maar voor elk museum dat we bezoeken maken we een eigen webpagina. Daar staat de video, plus een aantal objecten uitgelicht en een doneerknop. We verzamelen niet zelf donaties, want we willen niet de indruk wekken dat wij er als bedrijf een slaatje uit slaan. Bovendien roept het ene museum graag op tot een donatie, terwijl het andere liever exposure heeft en alleen de mogelijkheid biedt om vriend van het museum te worden.’

Hele land

Heijmerink begon bij de Hermitage in Amsterdam, waar zij zelf ooit werkte en nog goede contacten had. Ze was meteen welkom. ‘Daarna kwam Eye erbij, daar konden we na twee dagen al langskomen. Mijn collega Lieke van den Boogaard is al naar Museum Arnhem geweest.’

‘Maar we gaan voor zeker veertig musea. Vloggers van geschiedenisplatform Goeie Ouwe Koeien gaan ons versterken, anders kunnen we de vraag simpelweg niet aan. We gaan naar Naturalis in Leiden, Panorama Mesdag in Den Haag, Lieke gaat naar kasteel De Haar, naar het Zuiderzeemuseum. We gaan naar Musea Zutphen, naar het Prinsenhof in Delft, naar het Purmerends Museum en het Cobramuseum in Amstelveen. De bedoeling is om echt het hele land te bestrijken.’

steun- en videoikoon
Bekijk de vlogs en doneer aan jouw favoriete museum

  • Thuismuseum.nl uitnodigen in je eigen museum? Kijk op Thuismuseum.nl
  • Ken jij bijzondere initiatieven waarmee kunstenaars en cultuurinstellingen zichzelf door deze tijd heen slepen? Laat het weten!
  • Meer kunst en corona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.